Nu är SVTs Debatt över för denna gång, och inte helt oväntat gick jag ifrån programmet ganska så irriterad. Vid eftersnack fick SMMAFs sekreterare Jesper Gunnarson lite mer TV-tid och det verkade som han fick den han diskuterade med på lite andra tankar. Det jag var ganska irriterad över var den konstanta strömmen med konstiga och ignoranta argument men ingen sa ifrån. Jag besvarar därför de vanligaste argumenten som dök upp i Debatt.
HETAST JUST NU
1. MMA är inte ett gladiatorspel
Oavsett hur häftigt Russel Crow såg ut i filmen så har det ingenting med MMA att göra. MMA är en blandning av alla typer av kampsport med så få regler som möjligt så man på så snabbt och smidigt sätt, med minsta möjliga skadeverkan, få sin motståndare att ge upp. Man dödar ingen, man har inga tillhyggen, man slåss inte mot lejon, och man har jämt och ständigt en domare i närheten för att övervaka säkerheten.
2. MMA är inte boxning
Av någon anledning så jämförs MMA med boxning om och om igen, och de hänvisade till gamla boxare i staterna som gått flera hundra matcher och fått tusentals slag mot sitt huvud. Det är inte MMA. I boxning koncentrerar man sig på att slå mot huvud och överkropp och övar inget annat än att ta emot slag mot huvud och kropp. I MMA tränar man visserligen boxningsdelen, men också stora mängder brottning, grappling och jiu-jitsu.
I boxning går man många, många fler matcher per år i jämförelse med MMA. De största i boxning har gått 40-50 matcher innan de kommit upp i en klass för att få ett bälte i en organisation som betyder något. I MMA kan man slå igenom efter fem matcher.
En annan väsentlig skillnad mellan boxning och MMA är att när man i boxning blir slagen till marken så ställer domaren upp honom på benen så snart som möjligt, räknar till 10 och sätter honom i match igen där han igen får ta flertalet slag mot huvudet. Blir en person slagen till marken i MMA slutar matchen där vid de flesta tillfällen just för att båda får fortsätta ner på marken tills den andra slutar försvara sig intelligent. Det innebär färre slag mot huvudet och en mindre risk för en bestående huvudskada. Det innebär att det är bättre att gå ner på marken för att avsluta det hela. Det finns en anledning till att MMA har 1 rapporterat dödsfall och boxning har 146.
3. Man har inte för avsikt att skada sin motståndare
Man har aldrig för avsikt att skada sin motståndare när man stiger in i en match. Man har för avsikt att få sin motståndare att ge upp, och våld behöver inte vara inblandat. De bästa matcherna slutar med att ingen av deltagarna är skadade eller har ont på något sätt. Man behöver inte få en knockout för att vinna en match. Man kan till exempel sätta ett strypgrepp eller ett kroppslås, och märker deltagaren att han/hon inte kommer ut det ska han/hon ge upp genom att klappa tre gånger på sin motståndare, på mattan eller göra en verbal utklappning. Vid ett sådant fall går båda motståndarna ifrån utan skador. Det är heller inte ”tufft” att vägra klappa, då det kan i värsta fall gå riktigt illa. Men det är fortfarande inte avsikten i det hela.
4. En utövare blir inte våldsammare bara för han tränar MMA
Kamsport är lika med struktur, respekt och hård fysisk träning. Om ett barn går ut och slåss i skolan och på annat sätt använder våld så är det ett bevis på ett mycket större problem än att han/hon sett en MMA-match på TV. Personligen tycker jag inte man ska träna MMA innan man är 15 år, men det är mest för det är så fysiskt krävande, inte för jag tror att han kan bli våldsammare. Tvärtom så tror jag personen får mycket mer struktur i sitt liv, genom att visa respekt för sin tränare så lär han sig också respekt till sina medmänniskor.
5. MMA är inte streetfighting eller misshandel
Domare, ringdoktorer, läkarkontroller. Det är väl bara några få saker som är skillnaden mellan MMA i ring och att slåss på gatan. I en sanktionerad MMA-match finns det alltid en domare i ringen/buren som är medicinskt utbildad för att ta hand om eventuella skador och stoppa matchen om det på något sätt skulle uppstå en allvarlig skada. Utanför ringen finns det ringdoktorer som också är medicinskt utbildade som har all utrustning som behövs ifall olyckan skulle vara framme. Det finns dessutom en ambulans som står redo för att snabbt och säkert föra deltagare till sjukhus ifall det värsta skulle hända.
Innan matcher och efter matcher görs noggranna läkarkontroller för att se till att deltagarna är 100% friska och det görs genomgående dopingkontroller. Om det är minsta lilla fel så nekas deltagaren att gå matchen. Skulle en knockout inge sig så sätts den knockade i karantän på minst en månad, händer det upprepade gånger kan man sättas i karantän i upp till ett år. Men en läkare måste alltid godkänna en deltagare innan match.
Mer information om regler och liknande finns på Svenska MMA-förbundets hemsida.