Några av Sveriges största namn gick match när Scandinavian Fight Nights höll sin första gala förrförra helgen. Kvällen bjöd på flera spektakulära avslut – men samtidigt var det något som inte riktigt stod rätt till.
– Kritiken har ju varit att fyra av matcherna var ganska dåligt matchade, säger Svenska MMA-Förbundets sekreterare Jörgen Hamberg.
HETAST JUST NU
Dagen är den fjärde juni och jag befinner mig tillsammans med resten av MMAnytt-teamet i Solnahallen för att täcka den nystartade organisationens debutgala. På matchkortet hittar man flera av landets absolut bästa fighters, liksom några av de mest lovande talangerna.
Första matchen börjar – ett tungviksmöte i amatör-MMA mellan bjässarna Seihou Fawlise och Malik Tambe. De svingar vilt och det dröjer inte länge innan Fawlise ser ut att ta hem det.
Plötsligt svänger det dock. Tambe träffar med en överhandshöger bara några ögonblick senare och Fawlise faller handlöst till marken, mitt framför ögonen på mig. Jag känner svetten stänka, hör hur högt det dunsar när han ramlar ihop och allt jag tänker är WOW!
Matcherna rullar vidare och det är dags för proffsen att gå upp. Vi får se Guram Kutateladze (6-2), Amir Albazi (8-0) och Fernando Flores (3-1) kämpa sig till vinster och det är en magisk atmosfär i arenan.
Så fort en match avgörs springer jag bak för att fånga upp vinnaren och ställa lite frågor, innan jag sedan skyndar mig tillbaka igen för att inte missa nästkommande match.
Börjar likna en uppvisning
Men när de mer erfarna namnen kliver upp, försvinner lite av den fångande känslan. Rätt som det är ser vi inte längre några krig. Vi ser inte längre några jämna matcher utan sakta men säkert börjar det hela mer och mer kännas som en uppvisning.
”Man såg att det fanns en differens i erfarenhet, som gjorde att skulle man lägga till armbågar skulle det kunna bli väldigt fel säkerhetsmässigt.”
– Jörgen Hamberg, SMMAF:s sekreterare
UFC-veteranerna Chris Spång (6-3), Niklas Bäckström (10-2, 1 NC) och David Bielkheden (22-12,) är bara några av alla svenska toppnamn som kliver upp i buren under kvällens gång – men motståndarna bleknar minst sagt i jämförelse och matcherna är riktigt ensidiga. Flera avslut kommer redan i första ronden, vissa under minuten, men spänningen dalar.
När kvällen är över är det blandade känslor. Å ena sidan är man förstås glad över alla svenska prestationer, men å andra sidan var det rätt många givna vinster. De bästa på kortet matades i princip med offerlamm och man hör hur snacket går, om vilka mismatches det faktiskt rörde sig om i ärlighetens namn.
SMMAF svarar på kritiken
Följande vecka bestämmer jag mig för att skriva en debattartikel om ojämna matchningar. Ett litet tag senare får jag ett svar av Svenska MMA-Förbundets sekreterare Jörgen Hamberg, som bland annat förklarar att även de upplever vissa matcher som problematiska.
Jag bestämmer mig för att ringa upp Hamberg för att höra lite närmare om ärendet. Han ställer upp på en intervju och förklarar att fyra av matcherna på kortet nu granskas närmare av förbundet.
”Två av de matcherna hade ju begärt att få köra Unified Rules”
I Bäckströms och Bielkhedens matcher hade organisationen ansökt om tillstånd för att låta matcherna gå under det internationella regelverket Unified Rules. Redan då fick de en pekpinne från Pro-kommittén, som sa nej med hänvisning till tveksamt motstånd för svenskarna.
– Kritiken har ju varit att fyra av matcherna var ganska dåligt matchade. Två av de matcherna hade ju begärt att få köra Unified Rules, alltså armbågar, varvid vi skickade det till Pro-kommittén då, som tittar på fighters och deras bakgrund. Och det man kunde se var väl att man tyckte där i två av matcherna tydligt att de här killarna hade gått en del matcher, men deras motstånd de hade gått mot var väl inte den högste klassen. Man såg att det fanns en differens i erfarenhet, som gjorde att skulle man lägga till armbågar skulle det kunna bli väldigt fel säkerhetsmässigt, säger han och fortsätter:
– Adrian Grec (7-4), som mötte Bielkheden. Han har gått matcher på lite mindre galor mot rätt okvalificerat motstånd. Vi anser därför att matchningen är tveksam och inte håller tillräckligt hög internationell nivå, har man sagt. Och så tittar man på Danijel Kokora (7-8), som mötte Bäckström. Han hade sju vinster, men de sju han vunnit mot har ett gemensamt record på fyra vinster och 23 förluster. Och det tyder på att hans vinster är mot ganska okvalificerat motstånd.
Upp till matchmakers att följa reglerna
Vidare förklarar Hamberg att det är upp till en matchmaker att följa reglerna, där det klart och tydligt står att det hela tiden ska vara jämnt matchat. Förbundet granskar endast matcher i förväg om det ansöks om tillstånd för Unified Rules. Så länge matcher går under de svenska proffsreglerna kan förbundet alltså inte stoppa dem från att äga rum, utan endast göra en uppföljning i efterhand.
– De är alltså certifierade att göra matchningar av SMMAF, som en förlängd arm. Och de har ju sitt ansvar när de lägger matcherna. Nu sa pro-kommittén till före att det här känns inte riktigt bra, vi vill inte lägga till armbågar – se gärna över matchningen. Ingen åtgärd har hänt av matchmakern. Han kan ju ta en signal att, oj, jag fick inte igenom Unified Rules på mina matchningar, därför tycker MMA-förbundet att det här kanske inte är jättejämnt och jättebra matchat. Då har han ju alltid möjligheten att stoppa de matcherna. Men samtidigt så har han ju en arrangör i ryggen och har fighters som vill fightas, säger han.
– Det är ju ett frågetecken om man inte får igenom de sökta reglerna. Då får man egentligen en pekpinne. De har fått ett beslut på det här och där står det ju hur man har resonerat från förbundets sida, tillägger han.
”Det man får göra är att titta över matchmakern nu”
Scandinavian Fight Nights matchmaker är Manos Terzitane. Han är även manager åt många som gick match, via Mano Management, vilket kan vara intressant att ha i åtanke.
”Jag får återkomma när jag har fått ett uttalande av förbundet”
– Majdi Shammas, en av arrangörerna bakom SFN
Hamberg förklarar att man nu kommer se över honom som matchmaker och besluta om en eventuell varning, eller i värsta fall indragen licens:
– Det man får göra är att titta över matchmakern nu. Kritiken från både vårt håll och stora delar av MMA-Sverige just nu är att det här var en riktigt dålig matchning. Då får man ju titta över hans sanktion att fortsätta vara matchmaker. Man kan dela ut varningar och man kan dra in licensen. Deras certifikat är utsänt av MMA-förbundet – de ska vara så pass bra att de inte gör dåliga matchningar. Det är liksom kontentan.
Han fortsätter och påpekar vikten av att säkerheten alltid är nummer ett när man sätter ihop MMA-matcher, och att det inte får bli så att andra intressen föregår den principen:
– Det är våran uppgift att se till att säkerheten är nummer ett. Vi skiter ju egentligen fullständigt i record för fighters, om en match är gynnsam eller mindre gynnsam. Vi vill se jämna, säkra matcher. Frångår man säkerheten för några andra intressen, så måste ju vi gå in och ge en konsekvens då. Konsekvensen kan vara i första läget en varning, fortsätter du matcha på det här sättet så har du gjort ditt. Alternativt att skulle det vara riktigt illa så får man dra in licensen.
Arrangören vill inte kommentera
Jag känner att jag måste få tag på någon som stod bakom galan för att få in deras synvinkel på kritiken. Matchmakern Tarzitane går emellertid inte att nå, men jag får istället tag på en av arrangörerna, Majdi Shammas.
När jag undrar om han har tid för några snabba frågor ger han mig först ett okej. Men när jag sedan frågar vad han har för kommentar till kritiken om mismatches avböjer han istället.
– Jag får återkomma när jag har fått ett uttalande av förbundet, säger Shammas och svarar inte på några av mina frågor.
”Han har ju givetvis möjligheten att försvara sig”
Snart kommer matchmakern Terzitane få möjligheten att försvara sig och förklara för SMMAF hur han resonerade i vissa av matchningarna, påpekar Hamberg:
– Han har ju givetvis möjligheten att försvara sig mot det här, precis som i rättssamhället, och säga sitt om hur matchningarna blev som de blev. Hur han har tänkt och resonerat. Han har ett uppdrag ifrån Svenska MMA-Förbundet att göra säkra matchningar. Han har samtidigt en press ifrån arrangörshåll att få till matcher och få fighters att fightas. Och det är ju egentligen här han gör avvägningar.
Han vill inte yttra sig om vad det kan komma att bli för konsekvenser i det här fallet, utan menar att man får avvakta och se vad utredningen kommer fram till.
– Det är för tidigt att sia om. Jag vet att det blir en anmälan på att man ska se över det. Sedan får man ju titta på de här fyra matcherna och man kan inte föregå beslutet. Det kommer alltså bli en utredning på det, men utfallet kan jag inte säga för det har inte skett än.
”Han ska som styrelsens förlängda arm göra korrekta bedömningar”
Hamberg förklarar ingående hur arbetsordningen ser ut idag och tvekar inte att svara på en enda fråga jag ställer. Jag har förstått att matchmakern har fullt ansvar för matcherna som bokas, att förbundet inte blandar sig i och godkänner matchningar såvida det inte handlar om internationella regler.
Men jag undrar ändå hur det kommer sig att de har en sådan maktlöshet, trots att de redan innan galan har reagerat. Varför matcher kan nekas Unified Rules – men fortfarande stå kvar under svenskt regelverk.
”Ärendet är under utredning just nu hos både domar – och Pro-kommittén. Jag får helt enkelt be er vänta tills jag vet mer”
– Johan Haldin, SMMAF:s ordförande och ägare på Fightermag
Finns det verkligen inget som förbundet kan göra i förväg, hur stor mismatch det än skulle röra sig om?
– Arbetsordningen idag är inte sådan. Kontrollen ligger på matchmakerns sida, att matchmakern ska kunna hantera sitt förtroende med god känsla. Du går ju ett år parallellt med en annan matchmaker för att lära dig hur man ska se på saker, hur man bedömer. Du går igenom en prövning, en praktisk process, för att få tillståndet. Där nuggar man in att det är ju säkerheten framför allt som gäller, förklarar han och fortsätter:
– Idag har vi inget regelverk som säger att styrelsen går in och stoppar matchningen. Vi har inte det uppdraget idag, utan det har egentligen den med matchmaking-licens. Det är hans uppdrag. Han ska som styrelsens förlängda arm kunna göra korrekta bedömningar. Vi går in efteråt om det anses att det inte har varit korrekta bedömningar och tittar.
”Man får aldrig släppa säkerhetstanken”
Hamberg betonar också att det aldrig kommer bli en perfekt värld. Ibland händer misstag helt enkelt, eftersom en matchmaker i grund och botten är en människa som gör egna bedömningar:
– Det här problemet med ojämna matchningar kommer man ju att stöta på då och då. Eftersom det landar på individnivå och det är en matchmaker, en person som tar beslut. Man kommer alltid att behöva göra disciplinära åtgärder. Så är det ju. Det kommer aldrig vara en perfekt värld.
Han fortsätter och menar att det enda man kan göra är att försöka beivra problemet genom de åtgärder man gör i efterhand. Man behöver sända ut en tydlig signal att andra intressen aldrig får kompromissa med säkerheten i matchningarna:
– I Sverige har vi en ganska hög säkerhet, men det blir ändå fel ibland. Och det är endast genom de åtgärder man gör efteråt som man kan beivra det och få upp nivån. Det får aldrig bli så att man gör matchningar med kommersiella intressen i bakhuvudet eller för att gynna någon fighter. Man får aldrig släppa säkerhetstanken. Det får aldrig ske.
Ordförande vill inte ge fler detaljer
Hamberg ger mig en riktigt bra insyn i förbundets arbetssätt och vision. Innan jag tackar för mig är jag dock nyfiken på vilka andra två matcher som utreds nu efter galan. Då hänvisar han mig till ordförande Johan Haldin istället, som har bättre koll på detaljerna kring ärendet.
Jag försöker nå Haldin via telefon, men han är okontaktbar. Istället skickar jag iväg ett SMS och lite senare svarar han. Han vill emellertid inte kommentera några detaljer.
”Hej, Ärendet är under utredning just nu hos både domar – och Pro-kommittén. Jag får helt enkelt be er vänta tills jag vet mer,” skriver han i meddelandet.
Det vi vet idag är hursomhelst att fyra matcher utreds av förbundet och att två av dem är Bielkhedens respektive Bäckströms matcher. En annan rätt tydligt ojämn match var Spång mot rumänen Andrei Vasinca (3-7), som gissningsvis är en av de övriga som granskas.
Nu får vi helt enkelt avvakta och se vart allt detta leder någonstans.
Foto: Scandinavian Fight Nights