USADA (United States Anti-Doping Agency) har samarbetat med UFC i strax under åtta år. Tillsammans har de försökt säkerställa att de atleter som tävlar i organisationen inte använder sig av prestationshöjande medel och att spelplanen förblir rättvis för alla tävlande.
I 2021 testade USADA totalt 744 MMA-utövare för sammanlagt 4259 gånger. Många atleter testades färre än tio gånger, medan andra testades över två dussin. Detta år utfördes 702 ytterligare test än i fjol, och 24 fler atleter testades än föregående år.
HETAST JUST NU
Här är de tio fighters som blev dopningstestade flest gånger från den 1:a januari till och med den 31:a december 2021!
10. Jairzinho Rozenstruik – 17
9. Askar Mosharov – 18
8. Charlie Ontiveros – 19
7. Paulo Costa – 23
6. Abu Azaitar – 24
5. Dricus Du Plessis – 24
4. Miesha Tate – 24
3. TJ Dillashaw – 25
2. Ottman Azaitar – 26
1. Misha Cirkunov – 27
Informationen ovan är tagen direkt från USADA:s officiella hemsida, men innehåller endast den data som USADA tillhandahållit till och med den 2:a januari. Det kan eventuellt ha utförts fler tester under 2021 som inte knappats in i deras databas ännu.
HETAST JUST NU
- Jake Paul och Dana White-bråket eskalerar med personliga attacker!
- Khamzat vädjar till UFC-chefen: Låt mig få krossa Jake Paul!
- Forna UFC-fightern tvingas betala miljonbelopp till organisationen!
Varför testar USADA vissa atleter mer än andra?
De atleter som fått genomgå flest tester under 2021 var förvånansvärt nog inte mästare i deras viktklasser. Flertalet fighters på listan har dessutom inte testat positivt för något prestationshöjande medel tidigare. Den forna bantamviktsmästaren T.J. Dillashaw, som testade positivt för EPO i 2019 och därmed blev fråntagen sin titel, var den tredje mest testade atleten för året.
Vad exakt är det som avgör vilka atleter som testas mer än andra? Enligt USADA själva är såväl tiden som platsen för deras tester avsiktligen vaga. Detta eftersom de anser att atleter är mindre benägna till att dopa ifall ett test kan komma närsomhelst, varsomhelst. På deras hemsida listar organisationen följande kriterier vid utveckling av deras testdistributionsplaner:
- De fysiska kraven av sporten och de möjliga prestationshöjande effekter som dopning kan medföra
- Tillgänglig statistik kring dopning
- Tillgänglig forskning kring dopningstrender
- Tidigare historia av dopning inom sporten
- Träningsperioder och tävlingsdatum
- Information som erhållits kring möjliga dopningsmetoder