När skådespelaren Erik Bolin först kläckte idén om en film om gatuvåld med inriktning på ungdomar kunde han inte veta hur stort projektet skulle bli i slutändan. Erik hade tankar på att göra något som skulle visas på skolor och detta genom en film. Han ringde sin vän, regissören Richard Jarnhed, och berättade om sin idé. Richard tände till direkt och tillsammans tog de två också in skådespelaren Sebastian Ylvenius och bildade därmed en trio som började skriva ett manus. Monkey Blue University, en plattform för oberoende filmare och filmproduktion, tog sig an filmen. Fundament Film gick sen in i projektet med producenten Lasse Pettersson. Finansierade filmen gjorde allmäna arvsfonden, Studiefrämjandet norra storstockholm, UR och Längmanska kulturfonden. När väl några miljoner klirrat in i kassan hade också gänget skrivet ett manus baserat på verkliga händelser och under tiden de skrev växte projektet för varje dag. Unga KRIS, våldsoffer och inte minst läkare och hjärnforskare blev också involverade. SVT och UR nappade direkt likaså.
HETAST JUST NU
Akta Huvudet
Ett fyrårigt projekt med filmen som grundpelare drogs igång och fokus lades direkt på att ungdomar skulle stå som förebilder för andra ungdomar och att information om våld skulle spridas via föreläsningar om medicinska och sociala konsekvenser. Hjärnskadeförbundet HJÄRNKRAFT hakade på. De jobbar med att göra folk medvetna om hjärnskador som kan åstadkommas med okontrollerat våld mot huvudet.
Vid det här laget kanske en del frågar sig vad våld bland unga i Sverige har att göra på Sveriges största sida om MMA? Det är enkelt. Motståndare av MMA vill så gott som ALLTID koppla ihop gatuvåld och okontrollerat våld med SPORTEN MMA. Det är en simpel väg att gå och vi som stödjer MMA känner mycket väl till skillnaden. Men sporten växer hela tiden och det är inte det minsta konstigt, men i och med det bygger många nej-sägare sin information om MMA på lösa moraliska grunder.
Foto av Richard Jarnhed
Våld är något som existerat sedan urminnes tider. Våld har dock gått från en nödvändighet till något som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Samtidigt har vi arméer, krig, lagar som säger att det är ok att försvara sig och poliser får bruka våld i utövandet av sitt yrke. Sporten MMA avmytologiserar fightern och Dana White har en generell poäng när han säger att ”alla kan förstå en fight”.
Firmor och MMA
MMA växer som sagt hela tiden världen över, men något annat som också växer är huliganfirmornas, i regel mindre smickrande, uppgörelser. Det finns något som lockar dem att puckla på varandra och detta i fotbollens eller hockeyns namn. Men MMA-fans då? Nej, det är i regel (även om det finns undantag) väldigt lugna tillställningar och chansen att publiken skulle ryka ihop på nästa Superior Challenge är så minimal att det känns onödigt att ens knappt tänka sig det scenariot . En förklaring som brukar nämnas är att kampsporten har en del grundvärderingar sedan lång tid tillbaka. Jag blundar inte inför den tesen, men tror det minst lika mycket handlar om att vi fans av MMA har ungefär lika långt till att fightas på stan efter att ha sett MMA som efter att ha sett en film. Skillnaden är att vi vet att actionfilmerna är nöje och orealistiska, vi känner till hur lite som ibland kan behövas för att någon ska skadas. I MMA finns det läkare tillhands, matta att slåss på, sekonder, hälsokontroller är gjorda och inte minst är kämparna tränade för den dynamiska sporten.
Filmen Res dej inte!
2009, efter en omfattande castingperiod på allting från skolor till kampsportslokaler, började filmen spelas in. Själv togs jag in av Richard Jarnhed för att göra filmmusiken (går att lyssna på några smakprov här) Jag tyckte direkt att det här kändes som ett väldigt bra tema och att fokus skulle ligga på realism och ”skitighet”/”Äkthet” fick mig att tända till direkt. Det var under inspelningarna jag träffade Deniz Lindgren, en av skådisarna, som visade sig vara ett otroligt stort fan av MMA och som också själv hade/har en vilja att bli proffs. Ja som ni förstår är det den Deniz som nu skriver här på MMAnytt. Han kommer under hösten resa runt och tala om våld och givetvis också MMA på skolor runt om i landet. Redan nu har filmen gått på en del skolor runt i Sverige och hade sin premiär på Göteborgs filmfestival där den fick otroligt gott mottagande och lämnade publiken tysta för en lång stund eller i tårar. Filmens sida på IMDB kan ses här.
Nästa vecka kommer vi på mmanytt vara med på releasen av Dvd:n och söndagen den 13 juni klockan 23:15 visas novellfilmen Res dej inte! på SVT1. Efter filmen kommer även en debatt/diskussion äga rum.
Vi kommer göra vår egen intervju med några av upphovmännen bakom filmen och förhoppningsvis även någon från projektet Akta Huvudet. Givetvis blir vår ingångspunkt våld kontra sporten MMA. När det blev klart att vi på mmanytt skulle göra en grej då filmen visas för teamet på dvd-releasen så fick det fart på hjärnforskarna som bestämde sig för att sätta sig ner och försöka ”ta ställning” om MMA. Dessa möten har inte nått fram till något uttalande än, men skulle Hjärnkraft och Akta Huvudet uttala sig gott om MMA så har vi vunnit ett mycket stort slag. Vi skulle, alla som är för mma i Sverige, få något att hänga upp våra argument på. Bollen är i rullning. Det krävs medvetenhet och kunskap i samhället så alla förstår den uppenbara skillnaden på MMA och gatuvåld.
Foto av Richard Jarnhed
Handling
Filmens handling kretsar kring tre olika grupper av ungdomar vars handlingar leder dem samman. En ung kille misshandlas brutalt av ett gäng. En tjej hotas till livet för att hon ska vara tyst. En fotbollsfirma planerar hämnden. Men vem är egentligen skyldig? En film om våldet och dess konsekvenser.
Här kan ni se en trailer
Hoppas ni tycker det är lika bra som oss att vi vågar ta ställning mot gatuvåld och att vi inom MMA-rörelsen inte längre vill att vår sport ska klassas som barbarisk eller för den delen förbjudas. UFC bör välkomnas med öppna armar i Sverige!