Kan MMA bli mainstream i Sverige? För att försöka besvara denna fråga bör man först försöka besvara varför sporten inte skulle kunna slå mainstream. Nedan ska jag rada upp några argument som lyfts fram för att kritisera MMA, och sedan försöka bemöta de.
Det finns onekligen en hel del som talar emot att MMA skulle få en egen sektion på sportbladet.se.
HETAST JUST NU
- Sporten är av naturliga skäl ofta våldsam till sin natur. För de allra flesta är antagligen bilden av någon som utdelar slag mot en annan person liggandes på marken frånstötande, och för snarast tankarna till misshandel. Att sporten inte sällan resulterar i sår och blod hjälper knappast heller. Det är en sida av sporten som ofta lyfts fram av dess motståndare. Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har vi sett publiceringar som kritiserar sporten och lyfter fram samband mellan trauman mot huvudet och bestående hjärnskador. Det har knappast varit någon brist på människor som pekat på det dåliga exempel MMA sätter för våra barn och ungdomar.
- Andra större kampsporter som proffsboxning och K-1 har aldrig fått ett rejält fotfäste varken hos de stora medierna eller bland den stora massan svenska sport-konsumenter. Varför skulle MMA lyckas bättre?
- Den våldsamma och brutala aspekten av MMA lyfts inte endast fram av dess motståndare. Sporten marknadsförs ofta genom att lyfta fram det mest brutal, häpnadsväckande och de blodiga sidorna. Arrangörer och produktionsbolag är medvetna om att deras målgrupp allt som oftast består av yngre män, och har länge använt sig av en ”tuff” och ”hård” stil för att marknadsföra sporten.
- Målgruppen är för liten. Om människorna bakom marknadsföringen har rätt, och MMA är en sport som huvudsakligen tilltalar yngre män, finns det då verkligen ett tillräckligt stort tryck från publikens sida för att medierna ska börja lyfta fram MMA på förstasidorna?
Betyder detta att MMA inte har någon chans att slå på bred front i Sverige? Inte nödvändigtvis.
Att MMA har en våldsam natur kommer antagligen alltid att stöta bort vissa. Men det är en del av sporten som framför allt upplevs obehaglig av de åskådare som inte förstår vad de tittar på. Att se två ”busar” låsas in i bur med syfte att skada varandra måste väl bara vara fel. Men för de insatte är premisserna annorlunda. Att skada sin motståndare är inget självändamål, syftet är att vinna. De män och kvinnor som utövar MMA i Sverige såväl som i övriga delar av världen är inga illasinnade busar utan idrottsutövare.
Precis som i vilken annan sport som helst blir det svårt att uppskatta vad du ser om du inte förstår det. Självklart blir det obehagligare att titta på sporten om du inte inser alla de verktyg idrottsutövarna har för att försvara sig. I slutändan handlar det om att höja medvetenheten hos allmänheten om vad MMA egentligen är. En sanktionerad sport, reglerad och översedd av ett förbund (SMMAF), godkänt av staten.
När det gäller eventuella hjärnskador och andra allvarliga följder av MMA finns det ingen anledning att särbehandla sporten. De flesta idrotter på elitnivå innebär skaderisker för dess utövare. Att en central del av MMA innehåller slag och sparkar är ingen anledning i sig att se på sporten som farlig. Man bör skilja på faktiska konsekvenser och moral. Bara för att syftet i hockey inte är slå sina motståndare är inte fula tacklingar som resulterar i hjärnskakningar mindre skadliga för utövarna.
MMA är förvisso fortfarande en ung sport där långtgående konsekvenser för idrottsmän och kvinnor inte kunnat kartläggas. Men farhågor färgade av moralpanik bör inte avgöra om sporten är säker eller inte. Angående moralpaniken och det eventuella ”dåliga exemplet” MMA skulle sätta för barn och ungdomar känns argumentet ganska urvattnat. Vid det här laget står det väl rätt klart att varken, våldsamma filmer, dataspel eller kampsporter kommer influera ungdomar till att bli dåliga människor.
Angående att K-1 eller boxning inte slagit mainstream i Sverige vill jag egentligen bara säga en sak. MMA är inte K-1 eller boxning. Sporten är mer mångfacetterad och har i och med UFCs expansiva planer en helt annan typ av marknadsföringsapparat bakom sig.
Men varför skulle MMA då bli mainstream? Mitt svar är ganska enkelt. För att det finns en efterfrågan.
MMA har lyckats engagera en stor publik värden över, vid sidan av de stora medierna. De senaste åren har det skett en explosion av småskaliga medieproduktioner på nätet världen över, vilket MMAnytt utgör ett bra exempel på. Det finns det självklart en anledning till, folk är intresserade. Vad det gäller marknadsföringen av sporten så kommer den naturligt att förändras när arrangörer inser att de kan rikta sig till en bredare målgrupp. Det finns dessutom ett växande föreningsliv i Sverige som är bra på att ta till vara på intresset från allmänheten. Och det kommer bara att växa. I min mening är det bara en tidsfråga innan de stora medierna inser sportens potential. Vi har redan sett ett fåtal exempel på MMA-profiler som uppmärksammats i rikstäckande media. Så en UFC-gala i Stockholm kommer knappast försämra chanserna till mediebevakning.
Jag tror att vi har all anledning att vara optimistiska.
Detta är en gästkrönika av Adam Samara.
Vill du skriva en egen gästartikel är du välkommen att göra detta här.