Ambitionerna var en VM-titelmatch under 2015. Inför förberedelserna av karriärens hittills tuffaste matchning mot veteranen Glen Johnson, bakom stängda dörrar, stod dock allt inte rätt till med Erik Skoglund. En till en början lättare ryggproblematik eskalerade snabbt i smärta tills dess att mötet mot Glen Johnson var i fara. Erik sökte akut kiropraktisk hjälp för vad han trodde var ett ryggskott och bestämde så sent som dagen innan matchen för att kliva upp i ringen trots allt. Den 13 december 2014 besegrade Erik Skoglund Glen Johnson genom enhälligt domslut i en match med högt underhållningsvärde. Detta till trots så hade varken Erik eller hans tränare valt att göra om det hela med facit i hand. Ryggproblematiken visade sig vara ett diskbråck i behov av operation. En operation som i slutändan var framgångsfull där Erik nu är på god väg i rehabiliteringen av sin skada. ”Den värsta perioden är förbi” menar Erik som nu med ny målsättning inför året tar sikte på full återgång till ordinarie träning under sommaren för en potentiell match för sensommaren 2015.
Det var en oerhört positiv och målmedveten Erik Skoglund som slog sig ner för en exklusiv pratstund med MMAnytt där Erik delade med om allt från sin väg tillbaka efter skada, till boxningens nuvarande stadium i Sverige och om hur allt började för Erik och hur han vill bli ihågkommen.
HETAST JUST NU
Hur kom du i kontakt med boxningen Erik och vad var det i boxningen som gjorde att du kände att du ville satsa på det långsiktigt som karriär?
”Jag började med boxningen när jag var 11 år, och jag var väldigt snabb med att sätta upp målet om att jag skulle bli världens bästa. Något som jag jobbat för hårt ända sedan dess. Jag motiverades till en början av att jag kände mig oduglig. Jag ville motbevisa orden om att jag aldrig skulle kunna bli en boxare. Jag ville bevisa det för mig själv. Jag hade en äldre bror som boxades och som drog med mig en gång till boxningslokalen i Nyköping där allt började. Jag tränade väldigt mycket ihop med min bror under ungdomsåren. Jag fick mycket stryk men drevs av chansen att hävda mig mot brorsan och visa att det här faktiskt var något som jag också kunde bli bra på”.
Det var nu cirka 6 veckor sedan din diskbråcksoperation, när och hur märkte du av skadan?
”Det började under uppladdningen inför min senaste match i november-december någon gång mot Glen Johnson. Jag kände en viss smärta i ryggen som bitvis var ganska illa, men jag underlättade det genom stretch och lättare övningar som jag fick av min fystränare. En vecka innan matchen så smällde det däremot till ordentligt. Jag kunde inte komma ur sängen. Jag trodde i början att det var ett ryggskott som skulle göra ont akut i några dagar för att sedan släppa. Vi lyckades fixa en kiropraktor som kunde hjälpa mig på kort varsel så att jag åtminstone kunde röra mig obehindrat, men jag kunde inte träna under den sista veckan. Jag var orolig över huruvida det skulle påverka min prestation, och för en stund var vi skeptiska till att matchen skulle bli av”.
Om du haft facit i hand tidigare, hade du fortfarande valt att fullfölja mötet med Glen Johnson?
”Nej. Hade jag vetat att det var diskbråck så hade matchen troligtvis inte blivit av. Jag hade nog inte själv velat gå matchen då, det hade varit en för stor risk, och mina tränare hade nog inte tillåtit det heller”.
Vilken typ av träning kan du genomföra nu och när förväntas du kunna återgå till full ordinarie träning?
”Jag tränar främst sjukgymnastik, statisk bålträning och försiktigt allsidig styrketräning. Jag simmar en del och försöker få in en del rörlighet.. Den jobbigaste tiden är över. Jag räknar med att vara tillbaka till full träning till sommaren och en match kan vara aktuell till sensommaren”.
Du har länge haft ambitioner om en VM-match under 2015, ser du annorlunda på detta efter skadan?
”Får jag välja så går jag helst inte rakt in på en VM-match. Jag skulle hellre vilja komma åter i form med 2-3 matcher som kan förbereda mig inför titeln. Nästa steg i karriären blir väl troligtvis att försvara interkontinentalbältet som jag vann i september mot Stefano Abatangelo. Vem det blir mot får IBF bestämma. Jag tror ändå inte att jag har så mycket att säga till om det. Det finns många riktigt bra boxare högt rankade just nu i min viktklass, och det vore inte otänkbart att det blir mot en av dom”.
Hur ser du på boxningens nuvarande stadium i Sverige där framgångarna i tävlingssammanhang egentligen är ganska så stora men där de flesta galorna i landet ändå går back och inte lyckas locka till sig publik. Hur tror du att boxningen kom till detta, och hur tror du att boxningen kan ta sig tillbaka på riktigt till Sverige?
”Sverige behöver en lagändring, alternativt att kampsportsdelegationen blir generösare med sina dispenser. Vi måste kunna ordna med 10-12 ronders titelmatcher med kvalificerade boxare för att boxningen på riktigt ska kunna bli stort igen i Sverige. Det är tillåtet att boxas 4 ronders matcher idag, och visst, proffsboxare inleder ofta sina karriärer så men det finns ingen som yrkes boxas på riktigt som väljer att kontinuerligt gå 4 ronders matcher. Inga av de stora namnen som skulle kunna dra folk skulle heller vara intresserade av 4 ronder, även om så skulle de nog inte ens få lov att göra det. För att det här ska fungera så måste man börja släppa mer på trådarna”.
Dina matcher har varit fördelade mellan Tyskland, Finland och framförallt Danmark. Hur ser tankarna ut att gå match i Sverige. Är det viktigt för dig att det sker förr eller senare?
”Det är väldigt viktigt för mig att förr eller senare gå match i Sverige. Det är inte bara en dröm, det är ett mål att vi ska komma tillbaka till Sverige och ta med oss proffsboxningen hem. Jag boxas faktiskt hellre i Sverige än i någon annan valfri stor arena ute i världen som helst. Det här är min hemmaplan och jag drömmer om att få hem boxningen och att få gå en titelmatch i Sverige. Det är något som jag tror och hoppas kommer att ordna sig till slut också”.
Hur är ditt intresse för MMA och andra kampsporter utanför boxningen?
”Jag är inte slaviskt insatt i kampsporter utanför boxningen, men jag brukar alltid läsa om och titta på när i huvudsak svenskarna (MMA) går match, framförallt Alexander Gustafsson. Det är väldigt underhållande. Jag var på Tele2 Arena under UFC:s senaste event i Sverige. Det var synd att det gick som det gick för Alexander. Han hade oerhört stor press på sina axlar och fick aldrig chansen att visa vad han kunde, men han kommer tillbaka!”.
Vad är det bästa med att vara en professionell boxare?
”Det bästa med att vara professionell boxare.. För mig är det nog att jag har haft samma mål i 12 år och att jag alltid trott på mig själv. Att jag har det jobb jag har idag är ett kvitto på att jag kommit en bra bit på vägen”.
När allt är sagt och gjort i boxningen, hur vill du kunna blicka tillbaka på din karriär och vad vill du bli ihågkommen för?
”Målet för mig är att bli världsmästare, och förhoppningsvis ska jag kunna försvara bältet tillräckligt många gånger för att kunna dra mig tillbaka därefter. Jag skulle vilja bli ihågkommen som en av dom som tog tillbaka proffsboxningen till Sverige”.