Vad är Mixed Martial Arts (MMA)?
Uttrycket mixed martial arts dokumenterades för första gången i en recension av UFC 1 år 1993. Det var första gången som en skribent använde termen, men vem som faktiskt myntade begreppet är oklart. Men att blanda olika kampsporter med varandra har förekommit långt tidigare än så. I början av 1900-talet hölls ett flertal tävlingar i Japan, Hong Kong, Singapore, Sydkorea och Taiwan, där målet var att ”ställa ut” de olika sporterna mot varandra. Det var alltså mer en tävling i uppvisning än rena slagsmål.
Slagsmålen hittade vi däremot i Brasilien under samma tidsperiod. Här introducerades kampsporten Vale Tudo, som översätts löst till ”allt är tillåtet”, där fighters från olika skolor och discipliner möttes i ringen helt utan några regler. Många anser också att den legendariska matchen Muhammad Ali vs. Antonio Inoki år 1976 var en försmak på dagens MMA. Det var alltså en amerikansk boxare som mötte en japansk brottare.
Dagens mixed martial arts är en hybridsport av typen full kontakt. Det är inte ovanligt att fighters har svarta bälten i ett flertal kampsporter, och dessutom en framgångsrik karriär inom boxning, kickboxning eller liknande discipliner bakom sig.
I MMA är det huvudsakligen tre former av tekniker som används: stående, kast och brottning. Stående kamp inkluderar slag, sparkar, armbågar och knän. Kasten inkluderar olika sätt att få motståndaren i mattan, oftast inspirerade av tekniker från judo och brottning. På mattan är det sedan diverse låsningar och strypningar som används för att få motståndaren att klappa, förlora medvetandet eller få domaren att blåsa av matchen.
Vanliga discipliner inom Mixed Martial Arts
Kampsporten MMA är som sagt en blandning av olika discipliner. Ibland ser man utövare av kung fu, karate och andra asiatiska ”uppvisningssporter”, men de flesta slåss med en traditionell kickboxningsgrund. Vanliga discipliner som MMA utövare tränar och tar med sig till buren inkluderar:
- Boxning
- Kickboxning
- Muay Thai
- Brasiliansk Jiu-Jitsu
- Brottning
- Judo
- Catch brottning
- Capoeira
- Taekwondo
Olika fighters är bra på olika saker. Det innebär att fighters måste anpassa sin fightstill till varje match, exempelvis genom att förlita sig på brottningen ifall motståndaren är en skicklig striker.
Så här bettar du på MMA
Inom kampsportsbetting är det traditionellt vinnarspelet som gäller. Detta lever kvar sedan tiden långt innan internet, då vadhållare med nävarna fulla av sedlar erbjöd odds på underground boxningsmatcher. Även om vinnarspelet är populärt idag så finns det så klart långt fler alternativ än så. Vilka du stöter på beror lite på vilken bettingsida som du väljer. Att spela på poäng, domslut, vunna ronder och antalet ronder är vanligt. Men du kan även spela på hur matchen kommer att avgöras: Knockout, TKO, strypning, tapout och liknande.
De största MMA-organisationerna i världen
Till en början så var sporten förbjuden i många länder. I vissa mer konservativa nationer är så fallet även idag, men större delen av världen har redan öppnat upp för sporten. Det finns mängder av turneringar och galor för fans att njuta av på både amatörnivå och i världsklass. Det finns flera stora arrangörer, men UFC är den tveklöst största. Vill du betta på MMA så är det följande organisationer som du borde följa och hålla koll på:
- Ultimate Fighting Championship (UFC)
- ONE Championship (ONE)
- World Series of Fighting (WSOF)
- Bellator MMA
- Jungle Fight
Det har tidigare funnits fler riktigt grymma arrangörer, som Dream, Cage Rage och Pride, men de flesta har med åren köpts upp av UFC, som idag är störst inom MMA.
Sveriges bästa MMA fighters
Sverige är en välrepresenterad nation inom mixed martial arts, och vi har producerat en hel del vassa fighters. Den mest kända är med största sannolikhet arbogasonen Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Efter att ha skjutit upp i världsrankingen och förlorat en titelmatch mot Jon Jones via ett tvivelaktigt domslut ansågs han i tio år vara en av världens bästa lätta tungviktare. Efter ett gäng förluster och ett flertal skador pensionerade han sig i 2019, men gjorde sedan comeback som tungviktare under 2020. I sin tungviktsdebut åkte han på en svår förlust, och den svenska stjärnans framtid inom sporten är idag tyvärr oklar.
Andra framgångsrika och mycket imponerande svenska fighters inkluderar Ilir Latifi, Andreas Ståhl, Lina Länsberg, Nicklas Backström, Jack Hermansson, Akira Corassani, David Teymur och Magnus Cedenblad.