Helgens ultrareligösa vinnare rörde ju upp en rejäl storm med de kontroversiella uttalandena om USA:s legaliserande av gay-äktenskap och den redan ökända frasen ”No for gay Jesus people!”
Yoel, Yoel, Yoel.. Brendan Schaub (10-5) sa det nog bäst under tisdagens ”The Fighter & The Kid” – ”do you hate being a fan favorite?”
HETAST JUST NU
Det var efter Yoel Romero (10-1) vunnit sitt livs största match och faktiskt avslutat legenden Lyoto Machida (22-7) i huvudmatchen på helgens UFC Fight Night 70 som den kontroversiella situationen ägde rum. Vilken bedrift, vilka möjligheter och vilket… firande? Istället för att använda segerintervjun med Jon Anik till att beskriva sin prestation, utmana någon passande fighter eller tacka gud för vinsten gjorde Romero något helt annat.
Förra veckan var en historisk sådan i USA. Samtliga stater legaliserade nämligen gay-äktenskap och i stora delar av världen firar människor detta steg framåt i vår gemensamma utveckling. Men inte Yoel Romero – han började intervjun med att på knackig engelska be om ursäkt för sina språksvårigheter och klargjorde att han ändå tänkte ge det ett försök. Applåder byttes däremot snabbt ut mot en jobbig tystnad då kubanen fick ur sig det han ville ha sagt.
Kort och gott frågade han vad som hänt med USA och manade landet att gå tillbaka till gud. Gå tillbaka? Hmm, lite underligt men ingen katastrof. Det som följde däremot.. Jag gör det ingen rättvisa genom att beskriva det här, kolla in Romeros tankar kring gay-äktenskap nedan.
En transkription av intervjun kan läsas nedan:
”I want to say something. I try in English. So sorry if the people don’t understand me but I try. Hey! Hey U.S.A., hey Miami! Hey Florida! Listen people, listen, listen! Listen! What happened to you, U.S.A.? What happened to you? What’s going on? You forget the best of the best of the world, the name of Jesus Christ! What happened to you? Wake up, U.S.A.! Go, go back where you gone. Go for Jesus! No forget Jesus people! [No for gay Jesus people!]”
Det är upp till var och en att avgöra vad som faktiskt sades. Enligt Romero sa han ”no FORGET Jesus” och inte ”no FOR GAY Jesus” och pratade snarare om den amerikanska drömmen än om gay-äktenskap. Hur man vred på det till att kubanen pratade om den amerikanska drömmen är ett mysterium..
Det var ganska uppenbart att man pratat med Romero bakom kulisserna och bett honom reparera skadan under presskonferensen efter galan. Om det nu överhuvudtaget var möjligt.. Inte minst då man öppnade densamma med att ge honom ordet och en chans att förklara sig innan någon av journalisterna på plats fått en möjlighet att bombardera ”Soldier of God” med frågor.
Anik berättade själv om hur matchmäklare Joe Silva berättat hur missnöjd Dana White var med Romeros kommentarer efter intervjun. Sociala medier hade exploderat med kritik mot uttalandena och UFC försökte desperat reparera skadan. Det är med andra ord ganska uppenbart vad kubanen faktiskt sa i oktagonen även fast det enligt vissa mycket väl kan ha varit en svårförståelig hyllning av den amerikanska drömmen. För att vara rättvis är det inte helt omöjligt och faktum är att ”forget” och ”for gay” faktiskt kan missförstås för varandra med tanke på Romeros grova kubanska dialekt.
Frågan bör snarare handla om Romeros rätt att uttrycka sig själv och om en intervju i oktagonen är ett passande tillfälle att göra så. Svaret på den första frågan är faktiskt krångligare än vad man vid en första anblick kan tro – visst är yttrandefrihet en grundläggande rättighet och alla förtjänar rätten att uttrycka sina åsikter, hur kontroversiella de än är. Romeros religion, hur föråldrad och omodern den än må vara, säger att homosexualitet är fel och som en religiös man tvingas han nästintill att hålla med om detta. Samtidigt är frågan om man har rätt att kränka andra med sina åsikter och om respekt för andras synsätt och livsstil bör gå före yttrandefrihet. Som sagt, det är en tilltrasslad fråga.
Vad som däremot inte är tilltrasslat är hur onödigt det var av Romero att göra det han gjorde. Visst betydde det förmodligen mycket för honom själv och hans tro (uppenbarligen var det inte alltför viktigt då han helt och hållet ändrade ton under presskonferensen) men för karriären var det i stort sätt det värsta han kunde göra utanför faktiska prestationer i oktagonen. ”Do you hate being a fan favorite?” Schaub har rätt – en såpass spännande och talangfull fighter med en relativt stor chans att utmana om bältet inom en inte alltför avlägsen framtid. Alla bitar var på plats för en ny stjärna i mellanviktsklassen och han väljer att kritisera gay-äktenskap efter karriärens största vinst. Kom igen nu, verkligen?
Det återstår att se vad som väntar för Romero både sportsligt och utanför oktagonen. Förmodligen kommer missödet så småningom glömmas bort och vi har förhoppningsvis fler spektakulära prestationer att se fram emot från kubanen i framtiden.
Hur kunde jag glömma det viktigaste – vad tycker ”gay Jesus” om saken?