Att debutera i UFC är bland det mest prestigefulla som finns för en fighter på väg upp i världsrankingen. UFCs enda Helsingborgare debuterade tidigare i år men kunde trots en stark inledning inte kamma hem segern. MMAnytt har talat med Mats Nilsson om sin UFC-debut, hans flytt till weltervikt, framtiden och mycket mer.
HETAST JUST NU
Bland de välformulerade och insiktsfulla orden om sin MMA-karriär hörs alla de igenkännbara ljuden från ett vanligt familjeliv. Barn skriker, mat lagas och på ett professionellt och sansat sätt diskuteras samtidigt en realistisk bild av ens UFC-karriär. Allt sägs med en härlig nordskånsk dialekt och det finns bara en UFC-fighter som passar beskrivningen; helsingborgaren Mats Nilsson (11-3-1).
[one_half]”Det är många innan mig som har trott att lösningen på sina problem är att droppa en viktklass, så är det absolut inte, men det är min plan.”[/one_half]
Den 30-årige svensken gick senast sin UFC-debut i London mot britten Luke Barnatt. Nilsson öppnade starkt med imponerande offensiv på fötterna, men han hamnade så småningom mot buren och träffades av ett knä som ledde till slutet. Matchen rubricerades som en vinst via teknisk knockout för Barnatt, som ansågs vara favorit inför matchen.
Som den sanna proffsfightern han är har han tagit sig en konstruktiv fundering kring vad som gick rätt och fel i matchen.
”Självklart har man tänkt och funderat mycket på den matchen,” säger Nilsson till MMAnytt. ”Det har inte riktigt varit som i Rocky-filmerna där man vaknar kallsvettig mitt i natten och skriker: ’No!’ Jag vet vad jag gjorde bra och jag vet vad jag gjorde dåligt, det är så idrott är.”
Han är väl medveten om vad han gjorde för fel, och har tagit lärdom från det.
”Det är att bibehålla aktivitet [som jag hade velat göra annorlunda]…utav vad jag minns, jag stannar upp ett ögonblick där och släpper initiativ och det är aldrig bra.”
Härnäst väntar en nedgång till weltervikt. Nilsson har länge tävlat som mellanviktare och har oftast gått runt på en normalvikt på cirka 90-91 kilo. Målet är att nå en ny normalvikt på cirka 85 kilo och sedan smidigt ta sig ner till viktgränsen på 77 kilo.
”Jag har väl funderat på det innan i karriären. Nu är jag någonstans i karriären där jag inte kan ge upp tio, femton centimeter och nästan lika många kilo. Så nu är det på den här nivån. Så löser inte det alla problemen, man vinner inte matcherna per automatik där, nej. Det är många innan mig som har trott att lösningen på sina problem är att droppa en viktklass, så är det absolut inte, men det är min plan.”
Mellanviktsklassen saknade knappast lovande och talangfulla fighters, men weltervikt är en ungefär lika tättbefolkad viktklass som kryllar av potential.
Nilsson anser sig röra sig runt ett skikt av nykomlingar både till viktklassen och organisationen, han anser dock att det fortfarande är tuffa utmaningar hur man än vänder och vrider på det, även om kamperna nu sker i en lättare viktklass.
Trots att Nilsson nya division innehåller ett stort antal veteraner, publikfavoriter och stigande stjärnor så har han ännu inte siktat in sig på någon specifik motståndare.
”Generellt sett tycker jag det är kul med de stora matcherna, men de skiktet jag själv tillhör, det kanske inte har några namn av större intresse.”
Vem han möter i sin welterviktsdebut spelar i slutändan ingen större roll. Nilsson är redo att ta sig an de utmaningarna han blir tilldelad.
”Egentligen, för mig kvittar det. Det finns utmaningar i både de typen av matcher, ett stjärnskott eller en veteran. Man tar ju de matcherna man får liksom.”
I dagsläget pendlar Nilsson mellan Helsingborg och Köpenhamn för att träna både på Kaisho i sin hemstad samt på Rumble Sports i Danmark, ett gym där även svenska Pannie Kianzad mött framgång.
”Det är första stora drömmålet, att fullgöra det kontraktet man har givits. Det är inte givet, bara för att man fått fyra matcher, så kan man inte räkna med det, det är att vinna eller försvinna.”
Rumble Sports har snabbt vuxit fram som en av de ledande MMA-gymmen i Skandinavien. Med flera skickliga toppfighters som framtida talanger anser Nilsson att det varit ett oerhört lönsamt beslut att delträna på andra sidan sundet.
”Jag har gjort en enorm utveckling där naturligtvis,” säger Nilsson om Rumble Sports. ”Det är en av anledningarna till varför jag sökte mig dit för snart två år sedan. Där fanns kompetenser och tillgångar som jag behövde.”
Gällande sin framtida utveckling så är Nilsson ärlig med vad han anser om sina egna egenskaper och ser sig ha mycket kvar att lära sig.
”Jag tycker att jag fortfarande är en grappler sådär, jag har en lång resa kvar även i grapplingen, och jag har gjort en stor utveckling, framförallt i boxning, [på Rumble Sports].”
Än så länge är Nilsson den enda i UFC som representerar Kaisho och Rumble Sports, men Nilsson ser en ljus framtid för många av sina träningskamrater. Flera av dem kommer troligtvis dyka upp i UFC inom en snar framtid om de fortsätter prestera som de gjort hittills.
”Tittar vi inne på Rumble Sports så har vi Damir [Hadzovic] igen, Nicolas Dalby, han är obesegrad ju! Han har welterviktstiteln i Cage Warriors, det är ju egentligen bara en fråga om tid. Sedan har vi unga, unga Mads Burnell, han har visserligen bara 2-0, men han är hypad i Danmark redan nu och det är bara en tidsfråga innan han får den uppmärksamheten som han förtjänar för där har vi en supertalang som, jag vet inte ens om han fyllt 20 än!”
Innan hans unga träningskamrater inleder en karriär i hopp om en ljus framtid i UFC måste Nilsson först även tänka på vad som väntar han själv i organisationen. Hans kortsiktiga mål är att gå åtminstone en match till i år. Långsiktigt gäller det att säkra ett nytt kontrakt efter att ha fullföljt sitt nuvarande.
”Jag vill ju ha en match till, jag vill ha en match i weltervikt och jag vill vinna den. Det är ju den övergripande enkla termen. En match till, jag tror det blir rätt så lagom, och vinna den. Två matcher kanske man skulle hinna, det vet jag inte, men till två matcher till i weltervikt, och vinna dem. Det är ett enkelt sätt att uttrycka mina mål på ”
”Sedan har jag en längre plan som går ut på att förhandla ett nytt avtal. Det är första stora drömmålet, att fullgöra det kontraktet man har givits. Det är inte givet, bara för att man fått fyra matcher, så kan man inte räkna med det, det är att vinna eller försvinna. Så det första stora målet är att sitta ner och skriva ett nytt avtal.”
Vem vill ni se Mats Nilsson möta i sin welterviktsdebut?