Fem år för marijuana och ett år för testosteron samt anabola steroider – i vilken mån kan cannabis egentligen anses vara prestationshöjande?
Först och främst finns ingen anledning att dansa runt verkligheten – Nick Diaz (26-9) fem år långa avstängning följer helt och hållet de nya riktlinjerna kring positiva drogtest, vare sig det rör sig om dopingklassade preparat eller inte. Med det sagt är riktlinjerna och de strikta bestraffningarna uppsatta för att förhindra doping inom MMA, faktum är att man inte ens testar för marijuana, kokain eller andra ”nöjesdroger” förrän en vecka innan matcher.
HETAST JUST NU
Med tanke på att Anderson Silva (33-6) stängdes av i ett år och i praktiken inte behöver vara borta från oktagonen i mer än åtta månader från det att domen föll för hans positiva dopingtest vid UFC 183 medan Diaz blir borta i fem år måste frågan däremot höjas om hur effektivt detta antidoping-initiativ verkligen är? Och kanske ännu viktigare, kan och bör marijuana behandlas som prestationshöjande?
Three strikes and you’re out
Diaz stängs inte av för att marijuana på något sätt misstänks ha förbättrat prestationen mot Silva. Han mottog snarare det tuffa straffet då han testat positivt vid två tidigare tillfällen och eftersom drogen är olaglig i Nevada där matchen ägde rum. Tre positiva test och din karriär är i praktiken över, i synnerhet om du är över 30 år gammal. Straffen för ”nöjesdroger” är förvisso något mildare än för doping då ett första positivt dopingtest resulterar i en två år lång avstängning som sedan dubblas vid ytterligare positiva tester medan ett år vid ett första positivt drogtest för att sedan dubblas är praxis.
Är detta rättvist? I slutändan riskerar man alltså som Diaz en fem år lång avstängning för något som inte ens klassas som doping. Det som gör saken ännu värre är faktumet att Diaz förmodligen intog drogen under lagliga omständigheter med tanke på Kaliforniens medicinska lagar.
Straffen talar för sig själva
Man kan säga vad man vill, faktum är att marijuana av allt att döma åtminstone anses påverka prestationen i oktagonen. Varför skulle det annars kunna leda till såpass hårda straff som i Diaz fall? Så frågan som måste besvaras är om marijuana är prestationshöjande eller inte? Många fighters på elitnivå brukar drogen på regelbunden basis och inom grappling används cannabis ofta i samband med träning. Det sägs att det hjälper med fokusen, precisionen och tro det eller ej uthålligheten, även fast detta inte är vetenskapligt bevisat och drogen kan ha väldigt olika effekter på olika personer.
Kan det klassas som doping? Tror någon att marijuana har i närheten av samma effekter som exempelvis testosteron och steroider? Om man äter hälsosamt i form av gott om grönsaker och ”naturliga” råvaror i en månad innan en match hjälper det utan tvivel prestationen, kan detta ses som doping? Vart drar man egentligen gränsen?
Foto: Daniel Patinkin