I veckan slog The Association of Boxing Commissions igenom en rad efterlängtade regeländringar inom MMA, bland annat vad gäller kriterierna för poängdömning. Men är det tillräckligt för att lösa problemen sporten dras med?
HETAST JUST NU
Tydliga kriterier för poängbedömning
En rad stora och betydande förändringar klubbades igenom av ABC:s kommitté i veckan, inte minst gällande definitionen av en liggande fighters, bestraffningar för utsträckta fingrar och kanske viktigast av allt nya kriterier för poängbedömning.
Just den frågan har länge varit på tapeten som en av de mest infekterade inom MMA – poängdomarna är sällan favoriter i arenan och kriterierna för vad som väger tyngst i poängbedömning har varit så svårtydda att man knappt orkar sätta sig in i ämnet. Fram tills nu. Från och med den första januari 2017 kommer ”effective striking” och kontroll på marken ge mest poäng hos domarna och det är endast om dessa två är likvärdiga i en match som domarna ska titta på saker som aggressivitet. Om även detta skulle vara likvärdigt tar man kontroll av buren i åtanke.
Klara och tydliga riktlinjer för poängbedömning med andra ord, en oerhört efterlängtad förändring för både fans och fighters. Hur många gånger har vi inte sett ett domslut gå åt ”fel” håll med märkliga eller obefintliga förklaringar? Hur ofta har man inte fått lyssna på långa utläggningar om inkompetenta poängdomare och svårtydda poängkort? Förhoppningsvis leder denna förändring till en bättre tillvaro både för fighters och för domare.
Är en ”12 to six”-armbåge verkligen värre en ett flygande knä?
Visst är det bra förändringar som snart sätts i bruk och ABC med bland andra den välkända domaren ”Big” John McCarthy samt MMA-veteranerna Matt Hughes (45-9) och Randy Couture (19-11) i spetsen förtjänar beröm för de till viss del revolutionerande regeländringarna.
Samtidigt känns det som att något fattas. En poäng som jag hört höjas många gånger är den om hur investerade poängdomarna faktiskt är i sitt jobb – många av dem får inte särskilt bra betalt, om något alls, och kraven på kvalifikationer för att anställas är långt ifrån tillräckliga för att de damer och herrar som sitter vid sidan om ska ha ett såpass stort ansvar som exempelvis en titelmatch i UFC innebär. Det handlar ju trots allt om människors hela liv som ligger i deras händer när domslut ska avgöras.
Att erbjuda poängdomare bättre villkor och i viss mån högre löner samt öka krav på kvalifikationer för att överhuvudtaget anställas känns som ett måste. Sen är frågan hur mycket det ligger i ABC:s händer jämfört med nämnderna som anställer domarna. Men ändå, på tal om nödvändiga förändringar så är det tveklöst en.
En annan sak är olagliga armbågar, de så kallade ”12 to 6 elbows,” rakt uppifrån rakt ner med andra ord. Är de verkligen mer skadliga än ett flygande knä, exempelvis det som krossade Evangelista ”Cyborg” Santos (21-18) skalle förra månaden? Nej, självklart inte. De kommer diskuteras under ABC:s kommande sammanträdande nästa månad, vilket är oerhört positivt.
Så visst är de nya förändringarna värda beröm men samtidigt skulle man kunna göra så mycket mer för att främja sporten. Sen har mycket positivt hänt på senare tid, bland annat kring viktnedgångar och anti-doping. Det kanske helt enkelt dröjer tills 2018 tills ytterligare välbehövliga förändringar äger rum. Eller så går det snabbare än så. Det känns åtminstone som att sporten är påväg i rätt riktning.