Det såg ut att bli en oerhört stark vår för den svenska MMA-scenen – innan coronapandemin tvingade flera arrangörer att ställa in sina event.
Men nu är kampsporten tillbaka.
HETAST JUST NU
Den Västeråsbaserade MMA-organisationen Fight Club Rush har nämligen avslöjat att man planerar sin sjunde gala i Västerås den fjärde juli.
LÄS MER: Tuffa bakslaget för MMA-galan: ”En extraordinär situation utan dess like”
LÄS OCKSÅ: Testade positivt för covid-19 – här minglar UFC-fightern med flera andra
FCR 7 kommer att hållas stängt utan publik, och streamas live online via pay-per-view – där MMAnytt-reportern Sebastian Vendel-Martinez är en av sändningens expertkommentatorer. Platsen väntas antingen bli Bombardier Arena eller Västerås Fight Club, enligt uppgifter till MMAnytt. I lokalen kommer max 40 personer få vistas samtidigt. Därför tillåts enbart fighters, tränare, domare, funktionärer och annan nödvändig personal medverka på plats.
Eventet har sanktionerats av Svensk MMA-Förbundet. Detta mot villkoret att FCR ska inkomma med ett detaljerat körschema, som ska beskriva hur arrangemanget ska gå till under rådande förutsättningar.
Inga utländska fighters kommer kunna deltaga på galan. Något matchkort har ännu inte presenterats, men enligt MMAnytts källor jobbar man på tre proffsmatcher med lovande svenska talanger. Vidare väntas omkring sju A-klassmatcher bokas för eventet.
https://www.instagram.com/p/CAnML_qjNp8/
”Vi gör detta för svensk MMA, för att ha något att se fram emot”
MMAnytt kontaktar Zlatko Ostrogonac, en av arrangörerna bakom FCR, för att höra mer om galan.
Hur känns det att vara tillbaka med en ny FCR-gala, som dessutom blir först ut efter coronauppehållet?
– Det känns riktigt bra att vara tillbaka. Vi älskar detta – att göra galor för folket. Fighters längtar efter att få gå matcher igen och fansen vill se svensk MMA. Vi är först tillbaka efter uppehållet och får vi stöttningen från Sveriges MMA-community som köper pay-per-view så kommer även kunna arrangera fler event under året, säger Zlatko Ostrogonac och tillägger:
– Självklart tar vi hänsyn till coronapandemin och justerar våra säkerhetsrutiner.
Enligt Ostrogonac kommer man att dra ner på personal, och fighters kommer eventuellt behöva ha med sig färre coacher än vanligt. Uppvärmningsytan kommer att vara schemalagd och uppdelad, för att undvika att fler än nödvändigt vistas där samtidigt. Vidare ska alla fighters lämna matchytan så fort som möjligt efter genomförd fight.
En annan av arrangörerna bakom FCR, Jörgen Hamberg – som också är huvudtränare för Västerås Fight Club samt vice ordförande i SMMAF, förklarar att man hoppas att eventet kan gå ”plus minus noll” rent ekonomiskt.
– Vi hoppar med kommersiell synvinkel ut i det okända. Vi har en förhoppning om att kunna gå plus minus noll men vi vill ge fighters en möjlighet att ha mål med träningen när inget absolut inget händer. Vi kommer med minimal budget driva detta utan publik och med stor respekt för att inte packa folk på varandra. Vi kommer genomföra läkarkontroller på alla samma dag som fight och värden på sänka samt temperatur kommer avgöra om man får startbesked eller inte. Vi kommer ha max 40 personer samtidigt i lokalen och schemat för uppvärmningar, dusch och när man är klar kommer följas strikt. Vi gör detta för svensk MMA, för att ha något att se fram emot och ge sporten näring. Hur svårt det än verkar så måste man se möjligheterna, skapa dem och bryta mönster. Sverige är förmodat inte där, det vill säga ett PPV-land, men vi måste få saken testad för att kicka detta dödläge i baken, säger Jörgen Hamberg till MMAnytt.
Till skillnad från de UFC-galor som börjat arrangeras i USA, så kommer atleterna inte testas för covid-19 innan sina matcher på FCR 7. Däremot genomförs läkarkontroller i vanlig ordning – med extra fokus på coronasymptom.
– Alltså det enda sättet vi kan detektera att man har en aktiv sjukdom är om de har en sänka som indikerar sjukdom eller feber. Nästa steg är ett fullt covid-19-test, men det finns väl bara tillgängligt för de stora företagen med en lite större budget. Så vi får se såna signaler som visar att folk har en infektion eller annat på gång i systemet aktivt och stoppa där. Läkaren kommer lägga ett större fokus på just allmäntillstånd, fortsätter han.
Svenska MMA-Förbundet: ”Måste inte följa rekommendationer”
Folkhälsomyndighetens rekommendationer för idrott är i nuläget följande:
- Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
- Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
- Skjuta upp matcher, tävlingar och cuper
- Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel
- Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande
MMAnytt ringer upp Jesper Gunnarsson, ordförande för SMMAF, för att höra hur förbundet resonerat när man beviljat FCR:s sanktionsansökan trots viruspandemin.
Hur rimmar det här evenemanget med gällande riktlinjer?
– Det man först får reflektera över är vad som är tillåtet enligt lag, och vad som är rekommendationer. Lagen säger att man inte får ha offentliga tillställningar med fler än 50 personer, och att utländska deltagare inte får medverka i svenska tävlingar. Så det är själva lagen – som man måste förhålla sig till. Utöver det så finns det rekommendationer, och de måste man ju inte följa, helt enkelt. Utan dem får man verka utifrån. Min poäng är att det är två olika saker, vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar och vad som är en faktiskt lag som man måste följa, säger Jesper Gunnarsson.
SMMAF litar på läkarkontrollerna: ”Risken väldigt liten”
Jesper Gunnarsson förklarar vidare att man kommer att lägga särskild vikt vid organisationens plan för social distansering på plats, innan man ger sitt slutgiltiga godkännande. Att två atleter i varje fight kommer att ha närkontakt med varandra är givetvis oundvikligt, men Gunnarsson menar att förbundet inte ser någon större risk för smittspridning.
– Man vill ju minimera kontakten så mycket som möjligt. Så något vi tittar på i ett körschema är hur kontakten minimeras mellan crew, domare, tävlande, coacher och hur det ser ut i omklädningsrum etcetera. Sedan är det ju oundvikligen så att de två personerna som deltar i en match kommer ha kontakt med varandra, så är det ju liksom. Och det accepterar vi. Sedan är det också som så att de här deltagarna genomgår läkarundersökning. Så vi ser risken som väldigt liten, att det skulle vara någonting med dem, säger Gunnarsson.
Men inga fighters kommer att testas för covid-19 specifikt, enligt arrangörerna…
– Nej, det stämmer. Det kan jag bekräfta.
Jag förstår ju att FCR inte har en sådan ekonomisk uppbackning som världsledande UFC och att ett lika robust säkerhetsprotokoll med tusentals coronatester inte är realistiskt. Men hur kommer förbundet se till att läkarkontrollerna justeras specifikt för att undvika spridning av viruset?
– Såhär är det att det finns ett regelverk som säger vad man ska testa vid en läkarkontroll inför MMA-matcher. Och det kommer givetvis göras, de reglerna kommer att följas. Sedan har vi situationen med covid-19 och en viktig kontroll är givetvis om man har feber eller de här olika symptomen som finns för covid-19. Det kommer läkarna naturligtvis att titta efter. Men inga faktiska covid-19-tester så som jag förstår att det finns ute idag. Utan det man gör är att titta efter de här allmänna symptomen, men inte mer än så.
Har förbundet konsulterat Folkhälsomyndigheten innan galan godkändes?
– Nja. Deras hemsida är väldigt tydlig på vad det är som gäller. Så det är klart att vi har tittat där på deras hemsida och de specifika reglerna kring det här, det har vi gjort. Men vi har inte kontaktat någon specifik person där, det har vi inte gjort.
Är du som ordförande för SMMAF säker på att FCR 7 kommer kunna genomföras på ett säkert sätt?
– Ja, absolut. Det är inga konstigheter.
”Jättebra att det går att genomföra en tävling”
Vi hade ju en fullspäckad MMA-vår – innan flera galor fick ställas in. Hur känner du kring att sporten nu kan rulla igång igen här i Sverige?
– Det är ju jättebra att det går att genomföra en tävling, under den här speciella situationen. Det är ju ett flertal tävlingar som sanktionerats, men som inte blivit av. Nu finns möjligheten för Fight Club Rush att göra en sån här PPV-gala med begränsat antal personer involverade. Så det är ju glädjande att det går att göra, tycker jag – så får vi någon typ av MMA i sommar. Det har ju knappt varit något alls det första halvåret, efter att covid-19 satte igång.
Nu när FCR 7 sanktionerats, öppnar det upp dörren igen för fler MMA-galor i Sverige?
– I nuläget, ja skulle jag säga. Men det är också så att det ska finnas ett tydligt körschema för hur man säkerställer att det inte ska vara fler personer på plats i samband med galan. Så det är något som varje arrangör som ansöker om sanktion får vara beredda att leverera. Något som också spelar roll här är att FCR kör sin sjunde gala, de har gjort ett antal galor innan med gott resultat – så vi vet ju att de kan arrangera på ett bra sätt. Och det var ju någonting som spelade roll när vi tog det här beslutet, avslutar Gunnarsson.
RELATERAT: Svenskan får stor UFC-match – på ”Fight Island”