I fredags höll regeringen en presskonferens där man gav nya besked om den svenska tävlingsidrotten, som fått klartecken att återuppta från och med den 14 juni. Men vad är det egentligen som gäller – och vad innebär nyheten för svensk MMA?
Det är ännu inte helt klart.
HETAST JUST NU
LÄS MER: Svensk MMA tillbaka – klart med ny gala i sommar!
LÄS OCKSÅ: Supertalangen utmanar flera svenska toppnamn: “Vill bara slåss”
Kanske borde det vara det. När idrottsminister Amanda Lind (MP) presenterade beskedet lät saken tämligen enkel. Förutsättningarna är att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, samt att tävlingarna sker utomhus, hette det.
De svenska idrottsförbunden säger dock något helt annat, när MMAnytt ringer runt.
MMA-gala godkändes: ”Varje förbund gör sin egen analys”
Flera dagar innan regeringens presskonferens hade Svenska MMA-Förbundet redan beslutat att sanktionera MMA-galan Fight Club Rush 7, som ska äga rum inomhus utan publik i Västerås den fjärde juli. MMAnytt talade då med SMMAF:s ordförande Jesper Gunnarsson – som betonade skillnaden mellan lagar och rekommendationer.
– Min poäng är att det är två olika saker, vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar och vad som är en faktiskt lag som man måste följa, sa Jesper Gunnarsson förra veckan.
I Sverige är det just nu förbjudet enligt lag att anordna offentliga tillställningar för fler än 50 personer – en tillfällig lagstiftning under coronapandemin, för att minska smittspridningen. Men var faller egentligen kravet på utomhustävlingar?
– Det finns några oklarheter, som alltid när man kommer fram till en sån här uppgörelse. Det är ju inte förbjudet enligt lag, men rekommendationerna och de allmänna, generella råden är just nu utomhustävlingar, säger Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet.
Enligt RF är det upp till vardera specialförbund att bedöma vilka rekommendationer som ska följas. Med andra ord är det alltså möjligt att arrangera idrottsevent inomhus – trots att det går rakt emot regeringsbeskedet.
– Det som är viktigt är att varje förbund gör sin egen analys. Då behöver man väga in ett antal aspekter, så som det medicinska och hur man ska kunna motverka risken för smittspridning. Det finns inget schematiskt beslut som kan appliceras för alla, menar Björn Eriksson.
Till skillnad från regeringens sätt att beskriva utomhuskravet som ”en förutsättning” för att tävlingar ska få genomföras, så skriver RF på sin hemsida att det bara gäller ”om möjligt”.
Olika uppgifter om utlänningar: ”Ser inga principiella hinder”
Ett annat frågetecken som uppkommit bland arrangörer på den svenska MMA-scenen, är varför SMMAF krävt att endast svenska deltagare ska få medverka på FCR 7. Är det en regel som även ska gälla andra event, och vad innebär det i så fall för de utländska atleter som bor och tränar i Sverige?
Toppgymmet Allstars Training Center i Stockholm har exempelvis fighters som den grekiske supertalangen Bernardo Sopai, som tycks hamna mellan stolarna.
Kort efter vår intervju kontaktade MMAnytt återigen Jesper Gunnarsson via SMS.
Ashah Tafari: Hej Igen! Undrar lite om skrivelsen ”endast svenska deltagare” i sanktionsbeslutet för FCR 7. Vad anledningen är, och hur SMMAF definierar svensk? Vad gäller om man vill arrangera matcher med fighters som inte är svenskar – men som redan befinner sig i Sverige?
Jesper Gunnarsson: Den skrivningen kommer från Folkhälsomyndighetens regler. Jag tolkar det som att man behöver vara skriven i Sverige för att få tävla i Sverige.
Ashah Tafari: Det jag kan hitta av en snabbsökning är rekommendationer för cuper, tävlingar och matcher som uppmanar till att ”överväga att ställa in om det innebär deltagande från andra länder eller andra delar av Sverige. Den naturliga följdfrågan blir då varför just den rekommendationen ska följas, men inte andra där SMMAF istället hänvisar till lagen? Eller rättare sagt
Jesper Gunnarsson: Vid beslut uppfattade vi det som en regel, inte en rekommendation.
Ashah Tafari: Det är inte helt tydligt. Finns info på Folkhälsmyndighetens, Riksidrottsförbundets och Svenska Budo & Kampsportsförbundets sidor. Sedan ändras det också.
Björn Eriksson från RF har dock en annan syn på saken.
– Har de rätt att uppehålla sig i Sverige så ser jag inga principiella hinder för att de ska kunna deltaga, säger han, syftandes på de utländska idrottare som redan befinner sig i landet.
Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten beträffande resor har ändrats. Det senaste beskedet öppnar för yrkesresor för idrottare på elitnivå. Idrottare på lägre nivå avråds dock från onödigt resande, där gränsen är bilresor på en till två timmar, även om nya riktlinjer är att vänta även där enligt uppgifter till RF.
SB&K: ”Än så länge har vi inte hört något nytt”
Sverige har i skrivande stund 40 803 bekräftade fall av covid-19, varav 4542 dödsfall.
Det har snart gått en vecka sedan regeringens presskonferens och frågorna är fortfarande många. Trots allvaret kring viruspandemin, så tycks oklarheterna förvirra även de som ansvarar för idrotten.
I det senaste beskedet gällande svensk kampsport, denna gång från Svenska Budo & Kampsportsförbundet, står det att läsa följande:
”Vi får en del frågor om när besked kan tänkas komma kring ’kontaktsporter’ och tävling för vuxna. Vi förstår att det är angeläget för våra föreningar att få besked. Än så länge har vi inte hört något nytt om detta, men vi återkommer med mer information så fort vi bara kan.”
Enligt RF är fler riktlinjer att vänta, som ska tydliggöra situationen även för kampsporten.
LÄS MER: Testade positivt för covid-19 – här minglar UFC-fightern med flera andra