Bare knuckle boxing blir allt mer populärt och bland de mest spännande alternativen finner vi Lethwei, den burmesiska kampsporten som just nu tar världen med storm.
World Lethwei Championship (WLC) är den ledande Lethwei-organisationen och med en ständigt växande lista av toppfighters så kan dem mycket väl komma att bli nästa stora grej.
HETAST JUST NU
Vad som talar för WLC är bland annat en rad av färgstarka karaktärer som t.ex. Cruiserweight-mästaren Dave Leduc. I fjol var WLC nära att skriva kontrakt med The Ultimate FIghter 1-vinnaren Diego Sanchez och ett flertal MMA-veteraner har uttryckt en önskan att erövra en Lethwei-titel.
Med populära inslag på Netflix, Leduc som gäst hos Joe Rogan och live-sända galor på UFC Fight Pass kan Lethwei och WLC komma att finna stort momentum framöver. Men vad är egentligen Lethwei och varför kallas det för den mest brutala kampsporten?
Följ med när MMA-skribenten Matias Andres tar en närmare titt på Lethwei.
https://www.facebook.com/1729614977318584/videos/486739198915260/
”The Art of Nine Limbs”
Du har kanske hört att Muay Thai kallas för “The Art of Eight Limbs,” vilket refererar till de åtta attackerna som fighters primärt använder sig utav: sparkar, slag, armbågar och knän. Lethwei-fighters tar det ett steg längre och använder sig bokstavligen av huvudet för att försöka skada sina motståndare.
Möjligheten att skalla sin motståndare ger en intressant twist på exempelvis kombinationer och i clinchen då det är ett stort överraskningsmoment som kan avsluta en match på ett ögonblick.
Organisationer som WLC har börjat ta in en hel mängd av utländska fighters som exempelvis UFC-veteranen Seth Baczynski. Trots att de flesta utländska fighters saknar större erfarenhet med denna attack så märker man snabbt hur allt fler lär sig och börjar integrera skallningen i sina kombinationer.
https://www.instagram.com/p/B4oZ1VhDvrs/
En uråldrig tradition
Lethwei bygger på en uråldrig kampsportstradition som fortsätter att färga sporten än idag. Med rötter i Myanmars Pyu-välde (200 f.v.t. – 1050) så har Lethwei gått igenom en anmärkningsvärd förändring.
Som många andra länder i Asien så användes den lokala kampsporten främst för att försvara landets gränser. Numera är Lethwei ett internationellt fenomen där fighters från hela världen mäter sig mot varandra i ringen.
Lethwei var dock nära att utplånas under det brittiska styret (1824-1948) men traditionen hölls levande med hjälp av passionerade Lethwei-anhängare som höll matcher på landsbygden, ofta i naturliga element som exempelvis sandgropar. Under denna period var den religiösa aspekten mycket mer framträdande och man hyllade sina gudar genom att anordna Lethwei-matcher på nätterna, upplysta av stora brasor.
Idag fortsätter många organisationer att vårda denna stolta tradition genom att integrera de gamla sedvanorna i sina moderna matcher. Än idag så gör bland annat Lethwei-fighters sin så kallade ”Lekkha moun” i ringen, en traditionell gest som både utmanar och visar respekt gentemot sin motståndare.
Enligt WLC så når dem ut till närmare 20 miljoner tittare i Myanmar och 100 miljoner tittare internationellt. Inte dåligt för en kampsport som var nära att bli utplånad.
Missa inte: Vem är egentligen decenniets bästa kampsportare? Se listan här!
Lethwei-regler
Det finns en hel del skillnader mellan Lethwei och exempelvis Thailands Muay Thai och Kambodjas Kun Khmer. Den mest uppenbara är användandet av skallningar, men Lethwei har inte blivit stämplad som världens mest brutala kampsport endast på grund av detta.
Traditionell Lethwei utövades nämligen utan något poängsystem eller domare och matcherna var inte över förrän endera fighter var antingen medvetslös, gav upp eller var så pass skadad att han inte kunde fortsätta. Fighters använde dessutom endast hampa eller väv för att skydda sina händer.
Moderniseringen av reglerna gjorde att sporten kunde behålla sin råa och aggressiva kärna men nå ut till en bredare publik. I mitten av 90-talet infördes nya regler som bland annat tidsbestämde matcher och nu kräver att utövarna använder sig av tand- och pungskydd. Man använder dock fortfarande endast gasväv och tejp för att skydda händerna.
Matcherna är tre till fem ronder med en två-minuters paus emellan. Organisationer som WLC har helt och hållet infört de nya reglerna, vilket betyder att en match kan avgöras av domare, istället för att ett avslut krävs.
Tidigare hade fighters möjligheten att ta en timeout för skada i två minuter, något som gjorde att de ibland kunde bli knockade flera gånger under en och samma match. Den ökända regeln har många organisationer avskaffat, men det finns fortfarande en del organisationer som väljer att köra matcher där man endast kan vinna via avslut.
Oavsett om man föredrar den traditionella eller moderna varianten av Lethwei så är en sak säker: Lethwei frodas mer än någonsin och är här för att stanna!
Matias Andres är en frilansskribent baserad i Asien sedan mer än sex år tillbaka.
Han skriver regelbundet för MMAnytt, ONE Championship, World Lethwei Championship och Vagabond. Du kan följa honom på Instagram eller på Facebook.