Bare knuckle boxing (BKB) har fått en rejäl uppsving under de senaste åren och även i Sverige har intresset ökat i takt med att sporten börjar nå ut till den breda massan.
Amerikanska Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC) har kommit att ta täten flera välkända namn från bland annat UFC, däribland Chris Leben, Paige VanZant och Mike Perry. I Sverige har sporten inte kommit att få samma fäste, men det är något som eldsjälarna bakom Knuckle Sports Promotion (KSP) hoppas kunna ändra på.
HETAST JUST NU
KSP är Sveriges första bare knuckle-organisation och bildades av Patrick Hilton, Martin Sahlin och Jogi Ljungberg. Det hela skedde efter att Sahlin och Ljungberg gjorde sina respektive BKB-debuter i den brittiska organisationen Bad to the Bone som numera är KSP:s samarbetspartner. Den 22 oktober kommer Bad to the Bone att arrangera ännu en gala där KSP kommer att vara representerat i form av tre fighters.
MMAnytt fick chansen att utbyta några ord med Hilton, som just nu befinner sig i England och laddar inför en intensiv helg med mycket action.
– Det ska bli riktigt kul att komma tillbaka till Stoke-on-Trent igen, berättar Hilton för MMAnytt. Det var där allting började. Det var där som Jogi Ljungberg, Martin Sahlin och Peter Sahlin debuterade i BKB. Själv stod jag på läktaren med en iPhone och livesände på Facebook. Vi kan väl enas om att det hänt lite sedan dess, säger Hilton med ett skratt. När vi kom tillbaka till Sverige så grundade vi Knuckle Sports Promotions (KSP) som är landets första BKB-organisation.
– Vi har alla tre kampsportsbakgrund och har gått BKB-matcher, även om de har gjort det på en helt annan nivå än mig. Både Martin och Jogi har ju gått titelmatcher i England, vilket är riktigt stort och ett bra betyg för KSP!
– Nu på lördag så har Martin Sahlin, Jogi Ljungberg och André Lövli matcher. Jag ser verkligen fram emot alla tre. Bad to The Bone arrangerar ofta större events och det kan vara över 30 matcher på en och samma dag, så det är verkligen ett högt tempo! Eventet kommer att livesändas så håll utkik på vår Instagram för behind the scenes-material och en PPV-länk.
[the_ad id=”417260″]
Vad väntar bare knuckle och KSP i Sverige framöver?
Trots att boxning och bare knuckle har en lång och anrik tradition så har det inte varit enkelt att kunna utöva sporten i Sverige. Kampsportslagen trädde i bruk 2007 och innan dess hade proffsboxning och MMA varit förbjuden i Sverige. Det har dock varit problematiskt för KSP att anordna galor då de bland annat blev polisanmälda av Kampsportsdelegationen inför en gala i början av året.
Enligt KSP så är kampsportslagen otydlig och de känner att de har blivit orättvist ihopkopplade med andra arrangörer som sysslar med osanktionerade matcher som saknar tydliga regler och tillåter bland annat skallningar och armbågar. På grund av detta så väljer KSP att hålla sig utanför kampsportslagen, men inte för att de vill.
– Jag har ingen direkt förkärlek för byråkrati och det verkar är lite otydligt vad lagen egentligen säger, menar Hilton. Men vi är öppna för dialog och lyssnar gärna till de med erfarenhet. Det är ingen principsak att stå utanför men är det vårt enda val så gör vi det fortsatt.
Trots hinder på vägen så ser KSP väldigt ljust på framtiden för sin egna organisation och bare knuckle. Hilton har med egna ögon sett hur sporten utvecklats och även om bare knuckle växt något enorm så tyder allt på att det kommer fortsätta på det sättet framöver.
– Synen på bare knuckle har förändrats mycket, säger Hilton. Det har gått från ett totalt okänt fenomen till ett begrepp inom den svenska kampsportsvärlden. Det var vi i KSP, Gustaf Cedermalm och Liam Wilson som tog sporten till Sverige. Mathilda Wilson också, som mig veterligen, är Sveriges första kvinnliga BKB-fighter.
– Sen är det vissa som förväxlar BKB med olika typer av fight clubs där allt är tillåtet. Inget kan vara mer fel. BKB är enligt traditionella boxningsregler mer eller mindre. En gentlemannasport. Vi har ju inte hittat på något nytt, utan mer gått tillbaka till det äldsta arvet inom sporten som vi växt upp med och som vi älskar: boxning.
[the_ad id=”417260″]
HETAST JUST NU