Idag finns det miljontals människor världen över som tränar karate. Men hur många utomstående har egentligen koll på kampsporten? Betydligt färre än man hade kunnat tro, kan jag säkert säga. Utan att själv ha varit inne i bubblan kan det vara väldigt svårt att begripa vad som egentligen försiggår i dojon – eller på tävlingsmattan.
World Karate Federation (WKF), som är världens största karateorganisation, ändrar tävlingsreglerna titt som tätt och sedan karaten var rätt populär på 80-talet har kampsporten förändrats tämligen drastiskt genom åren.
HETAST JUST NU
Jag menar, försök själv att se videon nedan och förstå vad som egentligen händer…
Jag antar att du frågar dig:
Varför får de poäng för tekniker som bara snuddar, eller inte ens träffar? Varför drar de tillbaka sina slag till midjan och vänder sig bort? Varför skriker de?
Vi testar med en till:
Varför blir italienaren i blått diskvalificerad?
Samtidigt som tävlingsreglerna idag kan vara svårbegripliga och ofta verka ologiska, så finns det ändå något särskilt vackert i karaten och dess rena tekniker. Karaten har något unikt som bland annat syns i olika karatekas exceptionella känsla för tajming, avståndsbedömning och fotarbete – något som, med lite justering, även fungerar utmärkt att överföra till MMA.
Kolla bara på Stephen ”Wonderboy” Thompsons matcher, till exempel.
Karate Combat: En helt ny organisation – med professionella karatematcher
Under sommar-OS 2020 i Tokyo kommer karaten debutera som olympisk sport, något som man inom karatevärlden hoppas ska få sporten att växa och återigen attrahera mainstream-publiken. Och visst kommer det innebära att fler får syn på matcherna – men frågan är hur många som kommer hänga med när reglerna ser ut som de gör.
Finns det kanske något annat, mer nytänkande sätt att få in ny publik? Något som ligger helt utanför WKF:s byråkrati? Karate Combat tror sig ha svaret.
Den sprillans nya karateorganisationen, som satsar stenhårt på professionell karate, gjorde nyligen en storartad entré. Allt började bokstavligen talat med en hemlig karatetävling – Karate Combat: Genesis – bakom stängda dörrar i Budapest i februari, innan organisationen – som redan har enorm ekonomisk uppbackning av sponsorer som Bitcoin – lät omvärlden få reda på deras enorma planer.
“Karate is back! Approximately 50 million Americans have participated in Karate at some point in their lives with an even greater worldwide following, yet no professional league exists,” sa Karate Combats vd, Michael DePietro, nyligen via en pressrelease. “To date nobody has harnessed the beauty of this ancient sport for 21st-century fans and mass media appeal.”
Karate Combat representeras nu av ambassadörer som UFC-legendarerna Chuck Liddell och Bas Rutten (Rutten kommenterar matcherna ihop med Phoenix Carnevale). Den nya organisationen har till och med köpt den kostsamma domänen karate.com, där de till en början kommer sända sina event live helt gratis. Den första livesända galan, Karate Combat: Inception, äger rum i Miami den 26 april medan nästa event går av stapeln i Dubai den tolfte maj.
Organisationens regler har tagits fram av experter och toppfighters och det mesta är tillåtet ståendes utom knän, uppercuts och armbågar. Vissa typer av nedtagningar tillåts, varefter man har fem sekunder på sig att försöka avsluta sin motståndare med slag på marken innan domaren dömer upp matchen igen. Varje match består av tre ronder som är tre minuter långa.
Karate Combat har redan skrivit kontrakt med över 100 av världens främsta karatekas från 30 olika länder – inklusive namn som den flerfaldige världsmästaren Rafael Aghayev. Nu vill de ge ett alternativ till att gå över till proffs och tävla i fullkontakt – till de som tidigare har fått rätta sig efter WKF:s regelverk.
Sadik Sadik kan bli Sveriges första fighter i Karate Combat
Så vad tycker karatekas om Karate Combat? Jag vet vad jag själv tänker, men vill höra andras perspektiv.
Jag börjar med att kontakta Sadik Sadik, tidigare VM-trea, nordisk mästare och flerfaldig svensk mästare – som säger att han blev riktigt motiverad när han fick höra talas om den nya proffsorganisationen. Om allt går som det ska kan han faktiskt bli den första svensken att gå match i Karate Combat.
https://www.instagram.com/p/03CI8qyDat/?taken-by=sadiksadik
– Jag blev ju taggad som fan kan jag säga. Jag gillar ju när det är hård kontakt så det här är perfekt för just såna som mig tror jag, så jag har varit i kontakt med vissa som promotar i Europa. Nu håller vi på och försöker få ihop det materialet de behöver för att se om jag är godkänd och får gå en match för kontrakt. Så det ska bli spännande och jag hoppas att jag kan bli erbjuden att få gå en match för att signa ett kontrakt. Jag håller tummarna för att allting blir bra, säger Sadik.
Sadik, 31, förklarar att han länge gillat att köra lite hårdare och att han började träna MMA – men ansåg att han var för sent ute för att byta bana och kliva över till buren. Därför känner han att Karate Combat kan bli ett klockrent alternativ för honom och andra i samma sits.
– Det blir ingen brottning och sådär, ingenting nytt som man behöver lära sig mer än att slå hårdare, säger han med ett skratt innan han fortsätter:
– Och inte sluta slå innan det är slut samt orka tre ronder.
”Jag gillar hur arenan ser ut, det är lite ’Bloodsport’-känsla över den”
En vän till Sadik, den tidigare världsmästaren Muslum Basturk från Turkiet, var en av dem som fightades på den första galan och genom honom har Sadik fått en viss insikt i hur det fungerar.
– Man får inte kontrakt direkt ju. Om man vinner sin match så signar man kontrakt och om Muslum hade vunnit så skulle han ha signat ett sex matchers kontrakt med 17 500 dollar i lön per match. Och sedan blir det väl lite bonusar, KO-bonusar och sådant där. Det är vad han sa, inget jag har sett offentligt. Men om det stämmer som han säger så är det ju riktigt bra pengar, förklarar Sadik.
Basturk ställdes mot Joshua Quayhagen – en match som han dessvärre förlorade via teknisk knockout efter att ha brutit näsan i den första ronden.
https://www.youtube.com/watch?v=S2HBQsmlgS0
Trots att Sadik är hoppfull om att kunna få chansen att ansluta sig till Karate Combat, så betonar han också att han inte är klar med WKF riktigt ännu – även om dagarna är räknade…
– Jag vet ju att jag har kort tid kvar på WKF-tävlingar. Jag har satt ett mål 2020 – sedan lägger jag av med WKF-tävlingar. Och om man börjar redan nu så finns det ju möjlighet att fortfarande hålla på i Karate Combat i tre-fyra år till därefter, säger han.
Jag undrar hur långt den här organisationen kan gå egentligen. Resurserna ser definitivt ut att finnas där med råge och det är ett unikt koncept. Kan Karate Combat nå längre ut och fånga upp intresset hos dem som även befinner sig utanför karatesfären? Sadik lyfter två aspekter som kan vara avgörande.
– Jag tror att Karate Combat kommer locka många. Grejen är bara hur mycket pengar det finns i det. Hur mycket man kommer tjäna på det. Om det är bra betalt så tror jag många kommer börja köra det parallellt med WKF, och sedan sadla om kan jag tänka mig, resonerar Sadik och fortsätter:
– Sedan beror det också på hur WKF reagerar på det här, vad de tar för ställning. Om de försöker sätta någon regel att man inte får köra i Karate Combat om man vill tävla i WKF. Man vet ju aldrig vad som kan hända, hur de tolkar det från WKF:s sida, om de tycker att det smutskastar karaten eller vad det nu kan vara. De kanske sätter en regel att de som tävlar i WKF får bara tävla i WKF, de får inte ingå i andra organisationer. Jag vet inte, men det har ju funnits liknande exempel tidigare. Så vi får ju se hur WKF reagerar och vad de säger om det här. Det återstår att se.
Så till den stora frågan: kan det här göra karaten mainstream igen?
– Jo det tror jag. Karate Combat kommer garanterat få en mycket större publik, för det händer ju mer saker och folk kommer ju förstå mer. Just nu förstår ju inte folk som inte är insatta i karate vad som händer på WKF-tävlingar. De förstår inte varför den ena får poäng när den andra kanske träffar samtidigt och så vidare… Så här blir det mer klart och tydligt, svarar han och lägger till:
– Jag gillar hur arenan ser ut, det är lite ”Bloodsport”-känsla över den.
Oliver Enkamp: ”Är inte övertygad om att det kommer bli så stort”
För att få in ett lite annorlunda perspektiv kontaktar jag den svenske UFC-fightern Oliver Enkamp, som inledde sin kampsportsresa som karateka innan han sakta men säkert började gå över till MMA.
https://www.instagram.com/p/BetLpGUBRhD/?taken-by=oliverenkamp
– Det här dök verkligen upp från ingenstans när någon länkade [Rafael] Aghayevs match på Facebook. Det verkar ju redan blivit en rätt stor grej! säger Enkamp om Karate Combat.
Enkamp förklarar att han gillar Karate Combats koncept och att han, precis som Sadik, är ett fan av den unika matchytan med lutande väggar.
– Jag tycker det är ett kul koncept, påminner lite om vår svenska tävling ”Allstyle Open” rent regelmässigt. Arenan tilltalar mig också; stor öppen yta med lutande väggar – det skulle jag faktiskt föredra framför burväggar! Sen är det old-school med bar överkropp, långbyxor och svart bälte. Det kan man tycka lite olika om…, säger han med ett skratt.
”Känns mest som att det tilltalar karate-publiken”
Jag frågar om ”The Future”, som Enkamp kallas, tror att han hade dragits till Karate Combat om det hade funnits medan han tävlade i WKF-karate – precis som Sadik beskriver.
Nej, svarar han – ty den rollen spelade redan kickboxningen som han höll på med samtidigt. Faktum är att han ett tag övervägde att satsa fullt ut på en karriär inom stående kampsport, innan han istället bestämde sig för att bli en MMA-fighter.
– Jag hade aldrig kommit på sådana tankar eftersom jag parallellt tränade kickboxing under min tävlingsaktiva karate-period, och det var två olika saker för mig. Fullkontakt kopplade jag till kick – och thaiboxning, och K-1 som var störst då var absolut ett alternativ jag övervägde innan jag valde MMA som mitt huvudfokus, förklarar Enkamp.
Kan Karate Combat göra karaten mainstream igen?
– Jag är inte övertygad om att det kommer bli så stort, för det känns mest som att det tilltalar karate-publiken då övriga fans förmodligen föredrar ren MMA eller typ GLORY Kickboxing för stående kampsport, svarar Enkamp.
Analys: Karate Combat fyller ett nödvändigt tomrum
Precis som både Sadik och Enkamp kom jag först i kontakt med kampsporten genom karaten. Jag tror jag var runt fyra år när farsan drillade mig och syskonen i grundtekniker i vardagsrummet och sedan dess har karate varit en extremt stor del av mitt liv, som så småningom skulle ta mig till toppen av prispallen på svenska såväl som nordiska mästerskapen.
https://www.instagram.com/p/BCF0A5rLJCm/?taken-by=mmanytt_ashah
Jag minns själv hur frustrerande det var att bli varnad och ibland förlora WKF-matcher som följd av att ha fått in klockrena tekniker, just på grund av att det var lite för hård kontakt. Jag ville inte bara tävla – jag ville fightas och därför känner jag själv att Karate Combat hade varit det perfekta för mig. Jag kan relatera mycket till det Sadik säger och trots att jag lagt tävlingskarriären bakom mig så hade jag inte tvekat en sekund på att gå en sådan här match.
Karate Combat är en briljant idé just för att det fyller ett sådant tomrum. En arena som är skapad för både fighters och fans, där de effektiva teknikerna belönas istället för slag och sparkar i luften som i WKF.
Huruvida det här kan göra karaten mainstream igen är samtidigt väldigt svårt att förutse. Olika kampsportsorganisationer kommer ju och går å ena sidan, men krafterna bakom Karate Combat verkar å andra sidan vara beredda att satsa stenhårt och de ser ut att ha riktigt god uppbackning rent ekonomiskt.
Reglerna är utformade på ett sätt som jag tror kommer tilltala många fightfans, kanske framförallt de som lätt blir uttråkade av brottningen i MMA, och hela ”Bloodsport”-känslan ger det där lilla extra. Personligen tror jag detta kan locka in fler till karaten än vad OS kommer göra, men det beror ju också på WKF:s ställningstagande, som Sadik påpekar. Ger de sig ut på krigstigen och gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulen så kan det på lång sikt bli tufft för Karate Combat att behålla många av sina främsta fighters.
Det skulle tyvärr inte förvåna mig om WKF gick den vägen – men jag hoppas förstås att jag har fel. Är de smarta så ser de istället vinningen i att ha en proffsliga som kan nå den bredare massan och gynna sporten som helhet.
Hursomhelst så kommer jag sitta bänkad för Inception-galan den 26 april. Sedan får vi helt enkelt se var det här skeppet tar oss.