Tungviktsmästaren Francis Ngannou besegrade, till UFC:s förtret, utmanaren och forna träningspartnern Ciryl Gane på UFC 270.
UFC-chefen Dana White äntrade inte buren för att sätta tungviktsbältet runt Ngannous midja. Därefter vägrade han även dyka upp på postpresskonferensen efter galan – förmodligen på grund av de svåra kontraktsförhandlingar som UFC haft med den kamerunska tungviktsmästaren.
HETAST JUST NU
”The Predator” Ngannou, känd främst för sin knockout-kraft, överraskade fansen med en brottningsfokuserad strategi. Han lyckades ta matchen till mattan flertalet gånger, bland annat med en hård slam i tredje ronden.
Överlägsen teknik i samband med viktövertaget över Gane resulterade i att Ngannou till stor del dominerade brottningen, men han lyckades dock inte få till effektiv ground-and-pound. Resultatet blev ett enhälligt domslut (48–47, 48–47, 49–46) för Ngannou.
⚠️ @Francis_Ngannou is a wrestler now. Be afraid, be very afraid! #UFC270 pic.twitter.com/FLRpawyHMQ
— UFC Europe (@UFCEurope) January 23, 2022
Matchen mot Gane utgjorde den sista på Ngannous kontrakt, men UFC-kontrakt inkluderar en klausul varpå kontraktet automatiskt förlängs för mästare med ytterligare en match. Enligt Ngannou löper kontraktet dock ut i december. Det skulle innebära att tungviktsmästaren blir en fri agent.
Det är ett historiskt ögonblick i organisationen, då ingen mästare har lyckats undkomma UFC:s klor tidigare. Legendaren Georges St-Pierre är exempelvis fortfarande låst till sitt UFC-kontrakt, trots att det gått flera år sedan han sist tävlade i organisationen.
UFC har nästan alltid haft övertaget gentemot sina atleter i förhandlingar, men med vinsten över interimmästaren Gane i helgen lyckades Ngannou cementera sin status som mästare. Det blir säkerligen till hans fördel i framtida förhandlingar.
Vinsten blir ännu mer imponerande med kontexten i åtanke. Ngannou hade världens största MMA-organisation mot sig, var underdog inför matchen och hade skadat både sitt inre sidoligament (MCL) samt sitt främre korsband (ACL). Konsensus innan UFC 270 var att Ngannou antingen skulle vinna via tidig knockout eller förlora ett dominant domslut.
Ngannou vände dock upp och ner på förväntningarna och satte stopp för UFC:s framtida planer för tungviktsklassen. Hoppet för UFC-ledningen verkade vara att se Gane som nykrönt tungviktsmästare, eftersom han förmodligen skulle vara enklare att förhandla med.
– Det har varit en fantastisk resa, sade Ngannou i sin oktagon-intervju. Det har varit ett väldigt tufft träningsläger, en tuffa tio månader. Mycket skit. Tre veckor tillbaka, skadade jag knät, slet sönder min MCL. Skadade min ACL.
– Jag ville dra mig ur matchen, men kunde inte se mig själv backa. Eftersom det var ett tillfälle för mig att (tala för mig) och påminna folk att jag är mästaren. Ni kan (underskatta mig), glömma mig, men jag jobbar på varje dag.
White har tidigare hävdat att Ngannou varit orimlig i förhandlingarna samt en utmaning att jobba med. Tungviktsmästaren har nämligen varit tydlig med att han kommer att kräva en miljonlön i dollar av organisationen framöver. Han nöjer sig inte längre med 600,000$ (ca 5.5 miljoner kr) per match, vilket är det han tjänade på UFC 270. Motståndaren Gane fick 500,000$ (ca 4.6 miljoner kr).
Summan av alla fighterlöner på galan blir 1.8 miljoner dollar (ca 16.5 miljoner kr). Samtidigt drog UFC in 5 miljoner dollar (ca 40 miljoner kr) endast från publiken, för att inte nämna alla sponsorer, sändningsavtal och intäkter från pay-per-view.
Sammanlagt blir intäkterna förmodligen över 50 miljoner dollar, men det är inte något som går att bekräfta definitivt. Jämför man situationen med tungviktsboxning går det dock att se en markant skillnad i kompensation för fighters, trots liknande intäkter för organisationerna.
– Den totala utbetalningen för alla fighters (på UFC 270) var 1.8 miljoner dollar, skrev Andreas Hale på Twitter. [Tyson] Fury tjänade 30 miljoner dollar i sin tredje match mot [Deontay] Wilder. Wilder tjänade 20 miljoner dollar. Fury och Wilder tjänade tillsammans 25 gånger mer än alla fighters på UFC 270 SAMMANLAGT. Säg nu att fighterlön i UFC inte är ett problem?
The TOTAL combined payout for every fighter #UFC270 was $1.8 million.
Fury made $30 million in his third fight against Wilder.
Wilder made $20 million.
Fury and Wilder made 25x more than all the UFC 270 fighters COMBINED.
Tell me that UFC fighter pay isn’t an issue. pic.twitter.com/xYXxXLGvX8
— Andreas Hale (@AndreasHale) January 23, 2022
HETAST JUST NU
- Dwayne ”The Rock” Johnson avslöjar nytt partnerskap med UFC
- Forna UFC- och Bellator-fightern knivhuggen till döds i Brasilien!
- UFC 270: Det här tjänade atleterna på årets första pay-per-view gala
Francis Ngannou tar ställning mot UFC – i en historisk kamp!
Det är alltså inte undra på att Ngannou hamnat i konflikt med UFC på senare tid. Tungviktsmästaren är underbetald, illa behandlad och dessutom låst till ett kontrakt som han tecknade flera år tillbaka, när karriären såg helt annorlunda ut.
Nu är det dock Ngannou som har övertaget i förhandlingarna, efter att ha besegrat utmanaren Gane, trots de många motgångarna inför matchen. UFC kan nämligen inte göra sig av med den kamerunska fightern något längre, åtminstone inte utan att underminera organisationen i stort.
Många fighters har tidigare kritiserat lönen, exempelvis stjärnskottet Sean O’Malley och lätt tungviktslegendaren Jon Jones. Det är dock få som vågat stå upp mot MMA-jätten, eftersom det ofta kan innebära att karriären går upp i rök.
Bland de som vågat gå emot organisationen är Mark Hunt, som i dagsläget är mitt uppe i en juridisk kamp med UFC. Hunt hävdar att organisationen tillät motståndaren Brock Lesnar tävla i oktagonen trots att de var medvetna om att han tagit prestationshöjande medel.
Ngannou uttalade sig efter matchen om att han är villig att helt enkelt vänta ut kontraktet, som hans team hävdar kommer att löpa ut inom ett år. Samtidigt verkar han öppen till att förhandla med UFC, ifall de kan komma överens om ett avtal som gynnar bägge parter. Risken finns dock att de istället hamnar i en juridisk kamp. UFC kan nämligen försöka hålla Ngannou till mästar-klausulen och således tvinga på honom ett förlängt kontrakt. Situationen reflekterar inte särskilt smickrande över världens största MMA-organisation.
Ett vanligt argument mot fighters som begär högre lön är att UFC inte har råd att betala atleterna mer än de gör, och därmed kommer tvingas att gå i konkurs – vilket försätter alla fighters under deras flagga i en ännu svårare ekonomisk situation.
Det argumentet verkar dock inte hålla för boxning, en sport som fallit i popularitet under de senaste åren, samtidigt som MMA lyckats etablera sig. Wilder vs. Fury III drog in strax under 600,000 PPV-köp, och stjärnorna drog in 50 miljoner dollar sammanlagt (ca 460 miljoner kronor).
White ska ha hävdat att UFC i 2021 dragit in mellan 8.6-8.7 miljoner PPV-köp, fördelat på 13 pay-per-view galor. Med den lägre siffran som utgångspunkt blir genomsnittet per gala ca 660,000 köp, det vill säga 60,000 fler än Wilder vs. Fury-galan. Trots det får toppfighters på dessa galor en bråkdel av den lön som boxarna får ut. Ett stort undantag är superstjärnan Conor McGregor, men även för honom kom den största utbetalningen från boxning.
Dana White says in 2021 the UFC did 8.6M-8.7M PPV buys. #UFC
— Jed I. Goodman © (@jedigoodman) December 20, 2021
Att vissa fighters på UFC 270 tjänat mindre än 100,000 kr, när de ägnat veckor och månader av sina liv till träningen samt riskerat liv och lem i buren, är långt ifrån acceptabelt.
UFC som organisation kan inte fortsätta på detta vis, eftersom det stöter bort talang och skadar sporten i stort. Sanna MMA-fans skulle titta på nästa stormatch, Israel Adesanya vs. Robert Whittaker, ifall den sändes live på YouTube i någons trädgård.
Det är atleterna som folk bryr sig om, inte formen på buren eller loggan på tröjorna! UFC har helt enkelt flest toppfighters just nu, men fortsätter de pressa sina atleter som de gjort kan det komma att ändras inom snar framtid då atleterna vänder sig till grönare betesmarker.
Såhär sammanfattade tungviktsmästaren Ngannou konflikten med UFC:
– Det handlar inte bara om pengar. Självklart är pengar en del av det, men det finns villkor i kontraktet som jag inte håller med om, sade Ngannou efter UFC 270. Jag känner inte att det är rättvist. Jag känner mig inte som en fri man. Jag känner inte att jag blivit väl behandlad. Det är synd att jag måste befinna mig i denna position, att jag måste säga så. Jag känner att alla borde ha rätt till det som är bäst för dem.
– I slutändan ägnar vi mycket arbete åt detta jobb och (våra kroppar får tåla mycket) för att (matcherna ska vara möjliga), så vi borde ha (rättvisa avtal).
Missa inte: UFC 270: Francis Ngannou vs Ciryl Gane – Fullständiga resultat och höjdpunkter