Svensk landslagsuttagning är i princip så pass meritokratisk som det bara går i MMA.
Fighters kvalificerar sig till de svenska mästerskapen genom ett rankingsystem som bestäms av atleters resultat i MMA-ligan – en serie tävlingar som anordnas av Svenska MMA-Förbundet i samarbete med lokala föreningar. Upp till fyra fighters får sedan tävla i varje kategori på SM, där en guldmedalj i A-klass garanterar en plats i landslagstruppen.
HETAST JUST NU
RELATERAT: 19-åringen bäst i Sverige – efter två års träning: ”Känns helt sjukt”
SE ÄVEN: SM-finaler i MMA – se resultat från 2020 års mästerskap här!
Ändå blev SMMAF nyligen anklagade för ”systematisk rasism” inom landslagsverksamheten. Något som förbundet själva reagerar starkt på.
Anklagelsen framkom i ett nyligt avsnitt av Käftsmällspodden, där en av värdarna påstod sig ha tagit del av ”inside information”.
”Oavsett vad man har för påbrå – är man svensk, då är man svensk. Så enkelt är det och då representerar vi Sverige. Och det här har jag hört lite ”inside information” om. För att hela svenska landslaget i amatör-MMA har ju utländsk påbrå. Och där har vi faktiskt hört att – nu får du kalla det vad du vill – men den här systematiska rasismen, vi har hört att man vill hålla antalet med invandrarbakgrund nere,” gick det att höra i avsnittet, innan det uttalandet senare redigerades bort i efterhand.
Den som valt att faktiskt sätta sig in i hur uttagningsprocessen fungerar kan med enkelhet konstatera att påståendet är grundlöst. En kritik som möjligen kan ges mot rådande system är att endast ligamatcher räknas mot rankingen, inte andra matcher i organisationer som Fight Club Rush och Bulldog Fight Night. Klart står dock att hudfärg är helt oväsentligt i sammanhanget – eftersom landslagsuttagningen är helt och hållet prestationsbaserad med samma kriterier gäller för vem som helst.
Svarar med skarp kritik: ”En allvarlig anklagelse”
Nu svarar SMMAF:s vice ordförande, Madelein Fagerlind, med skarp kritik i ett exklusivt uttalande till MMAnytt.
Så här skriver Fagerlind:
”Igår yttrandes det i en svensk MMA-podd att landslaget sysslar med systematisk rasism.
Det här är en allvarlig anklagelse som SMMAF väljer att kommentera.
Landslaget är enbart tillsatt baserat på atleternas placering på SM, vinner man SM får man en plats i landslaget vilket kräver svenskt medborgarskap.
Det är därför väldigt tråkigt att höra att det finns spekulationer om rasism, och det är vårt ansvar att gå ut och bemöta dessa påståenden.
Det är viktigt att inte gå ut och leta efter rasism där den inte finns. Man ska vara medveten om att det finns människor som blir utsatta för verklig rasism och det är viktigt att deras röster blir hörda. Men i det här fallet så är påståendet om rasism fullständigt gripet ur luften.
Vi står för rättvisa och jämlikhet och det är därför viktigt att man sätter sig in i hur landslagsuttagningar fungerar i verkligheten. Den här podden har nu gjort det och valt att ta tillbaka sina uttalanden.”
”Grundlöst påstående om rasism inom SMMAF”
MMAnytt-reportern och BRAVE-kommentatorn Sebastian Vendel-Martinez medverkade som gäst i det aktuella avsnittet, som spelades in i samband med BRAVE CF 38 i Stockholm förra veckan. Vendel-Martinez har också valt att kommentera saken med ett eget uttalande.
”Jag medverkade i en podcast där det uppkom ett grundlöst påstående om rasism inom SMMAF. Även om det inte var mitt påstående eller jag som agerade värd, så uttryckte jag mig på ett sätt som kan uppfattas som stödjande för påståendet – vilket inte var min mening. Det var en lättsam och skämtsam stämning där flera olika ämnen togs upp, och jag reagerade mer än vad jag faktiskt uttryckte någon åsikt, som ett ’Jaha, är det så?’ snarare än ’Ja, det är så!’.
Även om jag inte var där i journalistiskt syfte, så borde jag dock ha haft huvudet mer på skaft och varit tydligare och rakt av klokare i mitt uttryck – det tar jag åt mig. De jag talat med i SMMAF förstår att jag inte anklagar någon för rasism. Jag har full förståelse för hur uttagningsprocessen för landslaget fungerar och stödjer deras verksamhet samt rutiner.”
LÄS MER: UFC-domaren kritisk – efter flera missar på SM: ”Märkligt”
LÄS OCKSÅ: Hemliga spelet – bakom svenske domarens UFC-skandal