Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Gå till toppen

Topp

54 kommentarer

Krönika: Värderingen av ett fightcard

RezaGloben

UFC Stockholm öppnade portarna med en explosion av förväntningar och upphetsning när Alexander Gustafsson ställdes mot Gegard Mousasi. Viss uppskattning visades även mot de andra deltagande svenskarna, och ett och annat namn som lyckats etablera en lokal fanklubb. Därefter började missnöjet och misstänksamheten växa fram. Den ena utfyllnadsmatchen efter nästa rapporterades och tonen förändrades. Var detta allt? Var är stjärnorna, stormatcherna och de positiva överraskningarna?

Som det ser ut, blir det inga fler överraskningar. Detta är vad UFC serverade för oktagonens återkomst till Sverige.

Som konsument har man förstås alltid rätt att klaga, men alla upprörda röster klagar för döva öron. Bortom snacket om sportens utveckling, kärlek till fighting och annan romantik som predikas, är UFC en affärsidé. Allt är business, inget är personligt, och som business betraktat har UFC gjort allting precis rätt. Undantaget några ströplatser i de dyra sektionerna lutar det åt ett fullt Globen, vilket är kvittot på en bra affär. Det behövdes uppenbarligen inte ett mer påkostat fight card, och därmed fanns ingen anledning att boka in ett sådant heller.
Det hade förstås varit trevligt med lite större namn. Kanske till och med rättvist, enligt någon vagt underbyggd idé om hur lojala och förträffliga vi svenskar är. Men det är ett klent argument  när det vägs mot ekonomiska intressen från andra sidan Atlanten.

UFC är så listigt förpackat att det lätt ger illusionen av en folklig och jordnära verksamhet. Dana White tar allt personligt, engagerar sig i varenda detalj och bemöter alla påståenden. På ett jordnära och mänskligt vis framstår den frispråkige presidenten nästan mer som ett fan än en företagsledare. Man kan nästan glömma bort att den karismatiske White bara utgör en tiondel av organisationens intressen. Drygt 80% tillhör två slipade affärsmän som driver casinon i den skoningslösa konkurrensdjungel som är Las Vegas. Fundera på vad de vill få ut av UFC.
Dollar dollar bill y’all, vilket besvarar alla frågor om UFC Stockholms fightcard. UFC levererade en produkt, konsumenterna köpte den och en god affär gjordes. Man kan bli upprörd om man vill, men det kommer inte ändra på den krassa sanningen.

Men allt är inte kall kommersialism. Man kan vända på situationen till något överraskande positivt. Låt oss vrida tillbaka klockan till 2007. UFC körde arton galor det året, samtliga gick i USA eller Storbritannien och inte en enda hade svensk medverkan. På UFC Stockholm deltar sex svenska fighters av de sju som har kontrakt med UFC. Sex hemmasöner på hemmaplan som resultat av UFC:s expansion. Faktum är att Sverige har bättre lokal representation än vad Tyskland, Kina, Australien och till och med Japan brukar få när oktagonen hälsar på.
Om UFC inte hade expanderat, hade de aldrig kommit till Sverige. De hade inte heller behövt utöka antalet fighters, vilket är den främsta anledningen till att så många svenskar fått chansen. Men det finns en konsekvens av expansion. Fältet tunnas ut. UFC kör mer än 30 galor per år numera, vilket gör det omöjligt att fylla varenda kväll med stjärnor, kändisar och titelmatcher. För att kunna hålla tempot behöver mindre namn ta rollen som huvudattraktion. Fler namn behöver lyftas fram så att elitskiktet breddas. Det är en trevlig sak med tanke på att flera av dessa mindre namn som erbjuds en chans att få rampljuset på sig, är de svenskar som genererar högst jubel i Globen.

Det har aldrig varit aktuellt att bygga en Stockholmsgala full av toppnamn. Det realistiska valet står mellan att få talangfulla men mindre kända namn i sällskap med svenska favoriter, en tunnelbaneresa bort. Eller att avnjuta hälften så många galor per år, stjärnspäckade förvisso, på långt avstånd utan hälften så många medverkande svenskar.

Andreas Bruzelius

 • RearNakedChoke

  Jag ser fram emot det här som fan och tycker att allt ser ok ut. Vad JAG skulle vilja ha är ett comain med två stora namn från lhw ifall skador uppstår i main. Skulle skada uppstå i main nu så finns det inga matcher på kortet som kan axla ett mainevent…

  • RearNakedChoke

   För att allt ska vara klart så klagar jag inte utan önskar bara. Tack för bra läsning.

  • Erik Lundin

   Håller med :) Undra vad som händer om Alex skadar sig, skulle ju vara förödande.

 • Frantic

  För UFC så handlar det om pengar, självklart. De gissade själv att de skulle förmodligen sälja slut ”Globen” med ett ”mediokert” kort så länge de sätter in Gustafsson i det.

  Tydligen hade de rätt, men problemet som det ser ut just nu är att om Gustafsson eller Mousasi går och skadar sig sista veckan och måste ställa in så sitter de på pottkanten. Galan kommer inte att läggas ner för det är ingen ppv gala men bolagen som betalar för reklamplarsen under galan sitter nog inte stormförtjusta när de helt plötsligt köpt en reklamplats som inte har några tittare. UFC skulle i mina ögon tryckt in en ”populär” fight som Co-main som skulle locka mer publik bara för att vara på den säkra Sudan.

  • Roundsman

   Sudan är knappast säkert, i övrigt håller jag med

   • Frantic

    Argh du han se det, mobilen ville göra en rättstavning där jag inte hängde med, försökte rätta till det innan någon skulle se det men det gick inte ;)

  • Yazzman

   Håller med 100%, va händer om moussasi eller gurra skadar sig. dom borde lära sig lite mer av ufc 151.

 • Roundsman

  Bra Bruzelius, tell ‘em like it is

  • http://www.facebook.com/andreas.lidfors Andreas Waldahl Fd Lidfors

   Alla tidigare galor har en betydligt sämre main event än vad stockholm får. Kanske att Maynard vs. Guida eller Belfort vs. Bisping kan mäta sig, men jag ser hellre svenska fighters i sverige, då det ger dem en chans att lyckas i UFC.

   Fortfarande bättre topmatch än vad många andra galor har haft.

   Tidigare Fuel. Dessa var alltså main event.
   Wanderlei Silva vs.Brian Stann
   Barao vs. McDonald
   Sanchez vs. Ellenberger
   Korean Zombie vs. Poirier
   Muñoz vs. Weidman
   Struve vs. Miočić
   Franklin vs. Le

   FX
   Guillard vs. Miller
   Alves vs. Kampmann
   Johnson vs. McCall
   Maynard vs. Guida
   Browne vs. Bigfoot
   Sotiropoulos vs. Pearson
   Belfort vs. Bisping

 • http://www.facebook.com/christoffer.bryntesson Christoffer Bryntesson

  Väldigt bra formulerat och det är sanningen!!

 • gladast

  Måste säga att jag är så glad att jag inte ens ansträngde mig för att försöka få tag på biljetter. Var på plats förra året och det är bättre på tv om man nu vill se själva fighterna. Sen att ufc ställer två svenska fighters mot varandra känns bara dumt. Kan man lika gärna kolla the zone osv osv. Inte för att det är något fel på the zone men jag vill iaf se något ler når ufc kommer. Som sagt skönt att jag inte köpte biljetter i år.

  • sepenoob

   Då slipper vi ha någon i globen som inte bidrar till den sjuka stämningen vi alla kommer skapa :)

   • gladast

    Med tanke på förra årets bästa heja fram var något så begåvat som ”slå han på käften” så vet jag inte riktigt. När svennebanan uppför sig som några snoriga firmankillar på fotboll. Då blir det bara genant. :-)

    • nonev

     Jag uppfattade det som en skämtsam ramsa, inte nedlåtande, dem flesta hade fantastiska leenden när dem sjöng med. I brasilien ropar dem död och bög åt motståndarna… Sen kändes det som just hela svennebanangrejen var bortblåst under kvällen, folk vågade säga åt dem få som buade(för grappling/brottningen osv) och försökte förklara vad som hände istället.

     • mirjitsu

      Ramsan dom sjunger i Brasilien är ”du kommer dö”. Så ganska brutalt ;)

    • http://www.facebook.com/andre.lindqvist.12 André Lindqvist

     Bästa tryck via en ramsa var ju den andra dock.Minns inte exakt hur den gick. Men den i slutet av galan. Inte slå han på käften, dock var ”slå han på käften” väldigt fyndig.

 • Erik Lundin

  Bra skrivet! Hatar folk som klagar på höga biljettpriser och dåliga matcher på galan. Det är ju uppenbarligen folk som tycker att biljetterna är tillräckligt prisvärda för att köpa då merparten redan är slut.

  Hade galan hetat The Zone eller Superior Challenge hade ju folk jublat över detta matchkort.

  • tojo77

   Mmm, jag som bor i Götet hade gillat detta kort på the Zone. En tredjedel av priset och en spårvagn bort. ;)

   PS. Hatar folk som gör usla jämförelser.

 • ChristerD

  Jag var på förra galan och det är mer publiken som lockar mig att gå igen! Det var grym publik och vilket stöd de svenska och utländska fighterna fick. Det vill jag uppleva igen och det kan man inte uppleva framför TV:n utan måste vara live. Vi har grymma MMA fans här i Sverige.

  • http://twitter.com/K_starfighter Kenny Starfighter

   Så länge vi kan hålla oss ifrån att bua ut Moussasi när han är på G in mot oktagonen så vill ja gärna ha samma galna tryck i Globen som de va sist!

   • http://www.facebook.com/andre.lindqvist.12 André Lindqvist

    Personligen tycker jag inte det är fel att bua ut en ”motståndare” inför matchen alls. Varför ska han känna sig välkommen? Tycker att han inte ska känna sig hemma alls, så fungerar det mer eller mindre på andra idrotter iaf. Tycker inte alls det borde vara annorlunda vid MMA.

    Däremot efter matchen vid vinst eller förlust så ska han självklart få applåder (visst om han knäat mellan bena och kört orent då förtjänar han inte det).

    • Henke

     ”Tycker att han inte ska känna sig hemma alls”… Nu upplever jag dig som lite negativ här va. Om jag deltog i en enmana sport någon gång skulle jag vilja bli presenterad som en individ från planeten jorden. De känns för mig att det är givet att buande ger helt fel vibbar för fem som helst… Genki Sudo var lite utav en favorit för han sa de bäst va, ”We are one”. Klart alla ska känna sig välkomna, dom fightas ju lite för vårat nöje eller? Så varför ska de känna sig ovälkomna? Komigen nu, visa lite ovilkorlig kärlek nu.

     • MartinEriksson84

      edit: We are all one.
      Pandakram!

     • Henke

      Much appriciated :)

    • http://www.facebook.com/martin.yngerskog Martin Yngerskog

     Jag håller helt med! Gör det jobbigt för honom innan matchen och älska honom efter matchen oavsett utkomst.

 • tojo77

  Om det ändå bara vore en tunnelbaneresa bort. För många av oss är det bara aningen mindre meckigt att lägga en weekend i Stockholm än i England. Ett resonemang som inte är värt mycket så länge de korten också är av tveksam kvalitet.

  Fixar de ett bra co-main event också så är jag nöjd. Gör de inte det så hänger allt på Alex och Mousasis hälsa. Jag åker inte till Stockholm för summan av de andra matcherna.

 • Pete

  Väl talat!
  Ingen kommer tänka ”vi borde ha ett bättre CO – Main”, när Reza under sin entrance hetsar publiken efter ha hypat sin match i flera veckor! :)

 • nitohu

  Visst är det kul att kunna se Alex på hemmaplan i Globen. Nu också för andra gången. Men jag ser det också som att man inte tänker ge Alex nån titelmatch under den närmaste tiden. Att lägga honom på ett Fuel kort i sverige är knappast på det sätt man marknadsför en titelutmanare. Mousasi ser jag också som ett steg ner. Både sportsligt och ur ren marknadsförings synpunkt. Hur många, förutom rena hardcore MMA fans har egentligen koll på vem det är ? Efter det här lär Alex behöva minst två matcher på några mer betydande galor för att kunna marknadsföras som titelutmanare. Hoppas jag har tokfel dock.

 • jonzyjonzy

  Tyvärr har inte alla möjligheten att inte ta matckortet personligt och låter missnöjda fraser regna. Tips till de missnöjda: Gå på Sportbar med polarna. Pröjsa 135 kr för en burgare och 300 kr för 5 bärs. Skratta och lev. Grina, men bara för dina hjältar som förlorar. Spara mellanskillnaden på 400 kr till nästa år och överraska dig själv. Se det som en gåva att du har hälften redan betalt, när du i februari 2014 ledsamt står och rotar djupt i fickan för en biljett högst upp på läktaren.

 • AndersCarlzon
 • http://www.facebook.com/kastriot.gerxhaliu Kastriot Gerxhaliu

  Säljer 2 biljetter till ordinarie pris 845 kr/st. Sektion B22 rad 16.
  Maila mig på kastriot.gerxhaliu@gmail.com vid intresse.

  • http://twitter.com/Shesuus Cecils Folks

   fu

 • http://twitter.com/notumforce Conny Eriksson

  Oavsett, se ufc live är en jkla skillnad än att se det på tv oavsett om man ser fighten bättre på tv. Har man inte gjort det tidigare så bör man se det. Har man sett det live tidigare ja då kanske det inte är lika viktigt.

 • Johanbj

  Riktigt bra skrivet, återigen!

  Det är ju verkligen inget höjdarkort och hade väl inte väntat att det skulle bli det heller, men ändå lite trist att ”belönas” på detta viset. Får dock ändå tänka på att UFC kommer hit för andra gången inom ett år! Och med det drag som var på förra galan lär det bli riktigt kul ändå. Fighterna har ju allt potential att bli roliga.

 • http://twitter.com/Shesuus Cecils Folks

  UFC är faktiskt lite dumsnåla, det hade inte kostat så mkt att ha en comain event med 2 snubbar i klass med Stann(som förra året) – nu får det imagen att de skiter lite i det bara de tar in AG som main event och en massa gnäll på nätet som följd

 • http://www.facebook.com/people/Dennis-Råsa-Johansson/550101689 Dennis Råsa Johansson

  Mycket bra krönika om ämnet. Tycker många matcher ser intressanta ut. Ser personligen fram emot att om några år kunna säga ”Jag var på plats när Conor McGregor inledde sin UFC karriär”. Tror det kan bli riktigt bra matcher då ingen match känns som ett sömnpiller.

 • ChuteBoxe

  Mmm, inget jävla buande.

 • http://www.facebook.com/jacob.unanderscharin Jacob ‘Schlain’ Unander-Schari

  Klockren artikel.

 • Världens bästa MMA klack

  Om ni ska gå på UFC den 6:e april MÅSTE ni gå med här: http://www.facebook.com/UfcStockholm2013NuLyfterViTaket Vi ska vara den bästa publiken UFC någonsin skådat.

 • Tifo

  Ska vi fixa tifo den här gången eller vad tycker ni ?

 • Dryga Pappan

  Gnäll gnäll gnäll. Visst, kortet är inte suveränt. Men Alex, Mousasi, Pearson, Mitrione och Pickett. Jag tycker att kortet är helt ok.
  Och är ärligt talat, var det nån som trodde att typ gsp eller Anderson skulle komma till Globen liksom?

  • tojo77

   Nej.

 • Jespitos

  Bra skrivet!

  Man får dessutom inte glömma bort tidskillnaden mellan Europa och Nordamerika, där den senare förser husrum för den överväldigande majoriteten av potentiella PPV-köp. Det är inte affärsmässigt gångbart att förlägga ett superkort i en tidszon som antingen hade påverkat antalet PPV-köp negativt, eller med all sannolikhet inneburit färre TV-tittrare (p.g.a. en TV-sändning på förmiddag/tidig eftermiddag). De har löst det ganska så smart när de begett sig till OZ/Japan genom att lägga galan tidigt på söndagsmorgonen för att upprätthålla de nordamerikanska TV-/PPV-tiderna. Motsvarande är inte gångbart i Europa eftersom de hade varit tvugna att köra galan mitt i natten. Och vi har väl alla sätt de ramaskri som eftersändningar av Europa-galor har föranlett på den Nordamerikanska marknaden.

  I nuläget måste vi nog ändå acceptera att det är i Nord- och mer och mer Sydamerika UFC kan generera de substantiella intäkterna. Och de har dessutom mer ”värdefulla” fans (rent monetärt) i dessa regioner. Att förlägga superkort i Europa och skita i dessa värdefulla fans är allt annat än ‘Good Business’.

  • http://www.facebook.com/rockyballs Erik Sjögren

   Bra reflektion. Tänkte faktiskt inte på d.

 • http://www.facebook.com/people/Leonard-Molin/631131143 Leonard Molin

  Håller med varje ord som står i krönikan, det är precis så läget är och vi ska inte vara besvikna. En punkt kan man ändå klaga på däremot och det är att denna gala bara har en enda riktig publikdragare, alltså självklart Alex vs Mousasi. (Tänk om nått skulle hände innan… *peppar, peppar*) En match som sticker ut tillräckligt för att vara co-main skulle vara allt som behövs för att galan och dess uppställning skulle kännas så mycket säkrare.

 • Pingback: stryker hip replacement recall

 • Pingback: AgEN ToGEL

 • Pingback: Oktay usta

 • Pingback: สล็อตตัวแทนจำหน่ายสดออนไลน์โป๊กเกอร์

 • Pingback: Apuestas Deportivas

 • Pingback: Cavallini

 • Pingback: Stryker Rejuvenate lawsuit

 • Pingback: Недвижимость на продажу

Regler för att kommentera på MMAnytt
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

De senaste nyheterna

Reportage – Från gatan till ringen: ”Vaknar med ett leende på läpparna varje dag”

23 oktober, 2014 |

Här tar vi blickarna från de starka strålkastarljusen och glamourösa tillställningarna på sportens topp. Vi vänder oss istället till de som använder MMA som en flykt, ett utlopp och en räddning. I denna artikelserie presenteras ett antal individer som på ett eller annat sätt förändrat sina liv med hjälp av kampsport med förhoppningen att skina ljus på de vars historier allt som oftast förblir ohörda.

Läs mer

Anthony Johnsons manager ”optimistisk” över chanserna för en återkomst till UFC

23 oktober, 2014 |

Trots att han inte utvecklade avsevärt vad gäller skälen till optimismen, ser man enligt managern ljus i slutet på tunneln vad gäller ”Rumbles” UFC-karriär. Läs mer

Mark Hunt inför UFC 180: ”Enda utmaningen blir att klara vikt”

23 oktober, 2014 |

Nya Zeelands stolthet håller som vanligt en lättsam ton inför UFC 180, då han uppger sig mer orolig över invägningen än den faktiska matchen. Läs mer

Dana White: ”Intressant att se en 100% frisk Brock Lesnar tävla igen”

23 oktober, 2014 |

Enligt VD:n skulle det vara intressant att se vad den forne tungviktsmästaren skulle kunna uträtta i oktagonen med hälsan intakt, då han som känt lyckades nå den absoluta toppen av UFC med en allvarlig sjukdom i bagaget. Läs mer

Ronda Rousey vs. Cat Zingano officiell för UFC 182

23 oktober, 2014 |

Trots att mötet annonserades redan efter UFC 178, ska man under dagen officiellt ha bokat in titelmatchen för organisationens nyårsgala. Läs mer

Video: The Ultimate Fighter 20 – Avsnitt 5

23 oktober, 2014 |

I videon nedan så kan du se det femte avsnittet från den senaste säsongen av The Ultimate Fighter. Hela deltagarlistan finner du här.

TV4 Play sänder precis som förra säsongen alla avsnitt helt gratis. Utöver detta så sänder man huvudkortet för samtliga UFC-galor på TV4 Play Premium för 99 kr i månaden.

Läs mer

Tecia Torres återvänder till TUF 20-turneringen, ersätter skadade Justine Kish

23 oktober, 2014 |

Den ”Lilla Tornadon” har fått en andra chans att tävla om stråvikts-bältet.
Läs mer

UFC

UFC 179: Underkortet – Redaktionstipset

23 oktober, 2014 |

Efter tre veckor utan någon UFC-gala återvänder oktagonen, den här gången till Brasilien, för UFC 179 i helgen. Redaktionstipset för underkortet finner ni nedan, dela gärna med er av era egna tips i kommentarsfältet! Läs mer

Alla TUF 20-deltagare kommer att gå match på finalen

23 oktober, 2014 |

UFCs mest nyinförda division kommer att få ett flertal tillskott när finalen av TUF 20 väl ägt rum. Läs mer

Video: Trailer för WSoF 15

23 oktober, 2014 |

WSoF släppte nyligen en trailer till organisationens femtonde numrerade gala. Evenemanget bjuder på hela tre titelmatcher på huvudkortet med några sanna veteraner inom MMA. Läs mer

UFC

Dustin Poirier öppen för match mot Dennis Siver

23 oktober, 2014 |

Conor Mcgregor är inte den enda fjäderviktaren som är intresserad av match mot den tyske kickboxaren. Läs mer

UFC

Yoel Romero önskar härnäst en motståndare rankad bland UFCs topp fem bästa mellanviktare

23 oktober, 2014 |

Den forne olympiske brottaren har begärt en topprankad motståndare för match i början på 2015. Läs mer

Joe Lauzon drar sig ur mötet med Diego Sanchez

23 oktober, 2014 |

Nu har två fighters hoppat av match mot Diego Sanchez på UFC 180. Läs mer

UFC

Video: UFC Embedded inför UFC 179 – Avsnitt 2

23 oktober, 2014 |

Det andra avsnittet av UFC Embedded har nu släppts inför helgens UFC 179. I detta avsnittet dyker Junior Dos Santos upp på Jose Aldos träning, och Chad Mendes anländer till Rio de Janeiro med sitt team.

Läs mer