Saturday, Jun. 25, 2016

 


Min syn på Veganism

Skriven av:

|

07 augusti, 2013 - 18:00

|

Publicerad i:

| Etiketter:, , , , , , ,

Vegan.

Vegetarian.

Gräs-tuggare.

Kaninmats-hippie.

Kärt barn har många namn.

Skämt åsido ;)  Jag ser flera idrottare som övergett djurriket för att istället välja grönsaker, sädesslag och nötter som sina näringskällor. Vad är det som ligger bakom den här ”trenden”?

I detta inlägg tänkte jag förklara min syn på vegetarianism/veganism- som 10 år av vegetarian (dagens fakta: från 9-19 åring åt jag en strikt vegetarisk kost med undantaget fisk/skaldjur!). Så med denna erfarenheten kombinerat med all tid spenderad med näsan i nutritionsböcker har jag ändå lite koll på vad jag tänkt dela med mig av idag.

Det är fullt förståeligt att man väljer en vegetarisk/vegansk kost av etiska, eller miljömässiga skäl – och det är beundransvärt. Men att välja en vegetarisk/vegansk kost för att förbättra sin idrottsliga prestation tror jag är att gå åt fel håll – eller kanske snarare att gå åt rätt håll, men bara halvvägs rätt. Meningen med detta inlägg är absolut inte att basha någon eller dess val av livsstil. Jag är heller ingen forskare, utan vill helt enkelt dela med mig av informationen som fick mig själv att avbryta min demivegetarian-diet som jag tyckte var så hälsosam…

 • Så först och främst: vad är bra med en vegetarisk/vegansk kost?

En vegetarisk kost grundar sig till stor del på grönsaker (nähä?). Grönsaker förser våra kroppar med vitaminer/antioxidanter. Du vet när en banan eller avokado legat framme och kommit i kontakt med syre så att den blivit sådär brun och äcklig? Den har då oxiderat, vilket frisätter skadliga ”syreradikaler”. Anti-oxidanter som vi får i oss genom grönsakerna gör alltså precis vad de låter som: motverkar oxidation.

Samma process som med bananen sker hela tiden i vår kropp, och dom fria syreradikalerna som då bildas sätts i samband med över 200 sjukdomar som: cancer, åderförkalkning, blodpoppar, hjärnblödning m.m. Fria radikaler kan också påskynda åldrandet, framkalla rynkor och försvaga njurarna. Saker du bör undvika för att minska på de fria radikalerna är: stress, sömnbrist, förorenad luft, kemikalier (ex. starkt klorerat vatten), rökning och överträning. Även friterad mat och fetter (som är känsliga för syre) som värmts upp frisätter radikaler.

En kost rik på antioxidanter (grönsaker, frukt, bär), är därför ett starkt skydd mot tidigt åldrande, inflammationer och sjukdomar. Tips: Kål-släktet är rena super-antioxidanterna; vitkål blir en bra bas för en wok, eller gör som Joe Rogan och drick en grönkåls-shake till frukost ;)

En annan bra sak med en vegetarisk/vegansk kost är att den innehåller mycket fibrer. Fibrer är en form av kolhydrat som kroppen inte kan bryta ned – alltså ger den oss ingen energi men hjälper till med matsmältningen och har visat sig vara bra för hjärtat genom att sänka kolesterol-nivåerna, minska blodtrycket och inflammation. Fibrer är också mättande och kan hjälpa till att hålla stabila blodsockernivåer vilket gynnar dig som vill ned i vikt.

En sista stor fördel jag tänkt ta upp med en grönsaks-rik diet är att grönsaker och frukter är väldigt basiska. Om du nån gång haft kemi-lektion så vet du att man använder PH-stavar som man stoppar ner i olika vätskor för att mäta om dom är sura eller basiska (eller neutrala). Bland livsmedel kan man säga att det mesta vi stoppar i oss är surt - framförallt animaliskt protein (kött), mjölkprodukter som ost, sädesslag m.m. Det enda, i stort sett, som är basiskt är frukt och grönsaker.

En väldigt djur-rik kost utan grönsaker innebär därför att du får en sur miljö i kroppen – medan en växt-rik kost innebär att du får en mer basisk miljö i kroppen. Så varför är det dåligt att ha en för sur miljö i kroppen? Jo dels så är ämnena i vår tarm som är viktiga för näringsupptaget beroende av en svagt basisk miljö. Förespråkarna för basiska  dieter säger att om kroppen blir för sur så lagrar den syra i dina leder istället, vilket kan ge ledvärk, och din kropp måste ta basisk kalk från skelettet (vilket kan leda till benskörhet). Så är du en stor köttätare, gör dig själv en tjänst och kombinera det med lika mängder grönsaker! Tips: Koka dina grönsaker så kort tid som möjligt eftersom de med tiden blir surare medan ditt kokvatten blir mer basiskt.

Det finns dock kritiker som menar att hela denna syra/bas-teori inte stämmer eftersom kroppens PH-värde regleras av njurarna och inte har med skelettet alls att göra. Vem har rätt?

Neutralt PH-värde är 7, samma som ditt kiss bör vara!

 • Och nu – vad är det negativa med en vegetarisk/vegansk kost?

Det finns självklart olika grader av hur hälsosam en vegetarisk/vegansk kost kan vara. En vegetarisk kost som består av ekologiskt odlade grönsaker, rotfrukter för energi, ägg från frigående höns och obehandlad mjölk som proteinkälla behöver inte vara en dålig kost. Men i andra änden av skalan har vi de som äter vegetariska imitationer av köttprodukter såsom: sojabiffar, sojakorvar, fabriksproducerade falafel och allt vad halvfabrikaten heter. Dessa innehåller till stor del tillsatser, härdade växtoljor, mjöl, gluten och andra hemskheter för att få rätt konsistens och smak på saken.

Som vegan kan man däremot inte bara leva på grönsaker förstås. De måste få sitt protein någonstans ifrån också. De flesta växter är väldigt proteinfattiga i förhållande till djur, och speciellt som en idrottare blir det då svårare att komma upp i rimliga nivåer för att förhindra muskelnedbrytning orsakad av hård träning. Animaliskt protein (kött, fisk, fågel, ägg, mjölk) innehåller en komplett uppsättning av de aminosyror som krävs för att din kropp ska bygga upp allt protein den behöver; de är så kallade ”fullvärdiga” proteinkällor. I växtriket är det svårt att hitta fullvärdiga proteinkällor, vilket leder till att veganer oftast behöver blanda flera olika livsmedel: sädesslag, bönor, ris m.m. för att få alla aminosyror de behöver.  För en idrottare på vegansk diet skulle jag därför starkt rekommendera proteinpulver; vill man inte ta mjölkprotein så kan nog ärtprotein eller risprotein funka.

Är det samvetskval eller okunskap som sätter hinder?

Vanliga proteinkällor för vegetarianer/veganer är annars bönor, linser, sädesslag och nötter. Det finns dock en del problem med dessa såsom fytinsyra och ”enzyme inhibitors”. Växter måste liksom djur överleva – och medan djur kan springa iväg eller försvara sig med klor och tänder så sitter bara växterna där i jorden. Därför har de utvecklat skydd på andra sätt: bland annat genom dessa ämnen, även kallat ”anti-näring”. Ett av de värsta ämnena vi finner i sädesslag är gluten (vete, vetemjöl, råg och alla produkter bakade på dessa) som kan skada tarmslemhinnan där näringen tas upp. Folk som är känsliga mot gluten kan efter ett tag få hål på tarmväggarna och partiklar som skapar inflammation kommer ut i blodet. Dessa sädesslag bör därför inte utgöra en väldigt stor del av ens diet eller proteinintag.

Fytinsyra är ett annat ämne som hjälper själva sädet/bönan/nöten att lagra näringsämnen för att växa, genom att binda till sig massa viktiga mineraler som zink, magnesium och kalcium. Vi behöver kalcium för att bygga skelett, magnesium för att musklerna ska kunna slappna av och zink för att nerverna ska fungera korrekt – men när fytinsyran bundit upp dessa så kan vi inte absorbera dem ur livsmedlet. Folk som baserar sin kost till stor del på sädesslag (speciellt fullkorn), baljväxter och nötter kan därför få för lite av dessa viktiga mineraler – speciellt viktigt för idrottare som sätter stor fysisk stress på sin kropp. De så kallade ”enzyme inhibitors” som också finns i dessa livsmedel gör nedbrytningen av proteinerna svåra (vilket är ett av skälen till att man blir så gasig i magen av bönor).

Det finns dock en lösning till detta: blötläggning och fermentering. Att lägga sina sädesslag/bönor/nötter i blöt över natten (upp till flera dygn för vissa av dem) har visat sig bryta ned mycket av dessa skadeämnen – vilket innebär att du kan tillgodogöra dig mer av mineralerna samt smälta bönorna med mindre magbesvär. Ännu bättre är det att fermentera, men det är en lite längre process som jag inte tänkt prata om här; men något du kanske borde överväga om du baserar större delen av din kost på dessa livsmedel.

Tips: Det enklaste sättet att blötlägga är att lägga dina råa nötter/bönor i ca 4x så mycket vatten, med lite salt under så här lång tid.

Kom ihåg att torka nötterna ordentligt efter blötläggning så de inte möglar!

En av de populäraste källorna till protein bland vegetarianer/veganer är sojaprotein. Mycket färdiga produkter och ”kött-ersättningar” består också av soja. Idag verkar det som man stoppar in sojaprotein och sojamjöl i nästan allt eftersom det är så billigt att framställa. Ett av de största problemen jag ser med soja är dock de hormonella störningarna som orsakas av något som kallas ”isoflavoner” och fytoöstrogener i sojan.

Fytoöstrogener är växtbaserat hormon som beter sig som det kvinnliga könshormonet östrogen i vår kropp. Vissa studier på kvinnor har visat att det stör menstruationscykeln och har negativa effekter på fertiliteten. Andra har inte visat någon effekt. På studier hos män har det lett till minskade testosteronvärden och spermiemängd.  Andra märker ingen skillnad. Spädbarn som får i sig soja är särskilt utsatta att utveckla en autoimmun sjukdom i sköldkörteln när de utsätts för ett högt och långvarigt intag av isoflavoner.

”A study of 12 men aged 18 years and older experienced a 19% drop in serum testosterone in only 28 days when supplemented with 56 grams of soy protein powder over that same time period (Prev 2007;16:829–33).”

När man utvinner sojaprotein genom processer av så hög temperatur skadar man proteinerna vilket resulterar i bildandet av de giftiga lysinoalanine och cancerframkallande nitrosaminer. Skippa därför sojaprotein-pulver. Det är däremot säkert att äta traditionellt fermenterad soja; så du kan fortsätta doppa sushi i det och dricka miso-soppa till förätt eftersom denna form av soja är fermenterad, vilket neutraliserar fytoöstrogenerna.

Men som med allting finns det två sidor av debatten, och många är kritiska till dessa soja-studier och säger att det är inte alls så farligt som andra vill få det att verka. Allting är ett gift i för stor mängd, som man brukar säga. Men vill du läsa mer så kan du kolla in dom här länkarna: http://www.optimumchoices.com/Soy.htm och http://www.thehealthyhomeeconomist.com/170-scientific-reasons-to-lose-the-soy-in-your-diet/

Se bara så nyttigt det ser ut! … eller?

En de största bristerna man ser hos veganer är på vitaminet B12 som nästan uteslutet finns i djur (kött, fisk, mjölk och ägg ex.). B12 behövs för våra röda blodkroppar och för att att nervsystemet ska fungera korrekt. Att det är klassat som en vitamin betyder att det är kritiskt för överlevnad, och vid brist finner man en rad sjukdomar och psykiska problem. I en metaanalys (samling av studier) av Pawlak et al.  har man samlat data på B12-brist hos vegetarianer från olika forskningsinstitut runtom i USA. Siffrorna lyder:

 • 62% bland gravida kvinnor
 • 25% – 86 % bland barn
 • 21–41% bland ungdomar
 • 11–90% bland vuxna

”The main finding of this review is that vegetarians  develop  B12 depletion or deficiency  regardless  of demographic  characteristics,  place of residency,  age, or type of vegetarian  diet. Vegetarians should thus take preventive measures to ensure adequate intake of this vitamin, including regular consumption of supplements containing B12.” (Pawlak. 2013)

Och som sista argument tänkte jag nu ta upp fettintaget bland hel-veganer.

Avsaknaden av djur i kosten gör att intaget av mättat fett och kolesterol blir väldigt lågt. Mättat fett och kolesterol är livsviktiga för vår hormonproduktion, inte minst för testosteronet som har en läkande och återhämtande effekt. Det är lätt att, med alla växtoljor och nötter, istället få ett för högt intag av omega-6 fetter – och i kombination med avsaknaden av fet fisk i kosten: inget omega-3. Ett för högt förhållande av omega-6 är en bidragande faktor till en mängd inflammatoriska sjukdomar. Omega-3 som vi finner i ex. lax och makrill är anti-inflammatoriskt, det är andra fettsyror än vad vi finner i ex. linfrön.

 

 •  Mina kommentarer

Det verkar som att många hoppar på vegan-trenden utan att skaffa sig någon kunskap först. Jag känner att bara för att det är möjligt att göra någonting behöver det inte betyda att det är de bästa man kan göra. Att behöva hålla koll på precis vad du ätit för att förhindra brister av vissa vitaminer/mineraler och lägga massa pengar på tillskott av piller/pulver istället… Ja det går ju men det känns inte vidare klokt om du frågar mig.

Vegetarianer som äter ägg och mjölkprodukter får det enklare (trots att jag är skeptisk till hur hälsosamma dessa egentligen är med tanke på alla processer de går igenom innan de står på hyllan…). Ännu enklare blir det för demi-vegetarianer som även äter fisk. Envisas du trots allt med att vara strikt vegan bör du verkligen överväga tillskott av: proteinpulver (idrottare), omega-3, kreatin (finns nästan uteslutande i kött och befrämjar högintensiv träning), vitamin B12 (viktigast) och zink. 

 

… så vad rekommenderar jag att man ska äta?

Varför inte få alla fördelar som grönsaker OCH animaliskt protein har att erbjuda?

Varför inte ta del av hela naturens utbud? Jag tycker att många vegetarianer är inne på rätt spår – att vi ska äta det som naturen erbjuder oss. Men jag ser ingen anledning att ta bort hälften av all kost som naturen erbjuder; kött, fisk, kyckling, ägg. Dessa innehåller näringsämnen som kompletterar växtriket: mineraler, vitaminer, aminosyror, viktiga fettsyror som EPA, DHA och AA (arakidonsyra).

Men att undvika massproducerat fabriks-kött är nog däremot för ditt bästa. I den delen håller jag med veganerna. Köttindustrin är ofta smutsig. Masstillverkning av Chicken McNuggets får mig t.ex. att vilja spy lite i min mun. Kossor som fötts upp på ett foder (oftast bestående av spannmål och soja) får en helt annan fettsammansättning än kossor som fått beta fritt. Vissa kossor blir feta och sjuka av sin onaturliga kost, varpå de får antibiotika för att kontra effekten (som du sen får i dig) och på andra håll blir de pumpade med tillväxthormoner för att födas upp snabbare och bli till hamburgarbiffar…

Nej det finns faktiskt bra och dålig kvalité på djur. En ren och fräsch vegetarisk diet är såklart bättre än ovanstående köttätar-diet. Men jag menar; du skulle väl inte käka ruttna tomater eller mögliga potatisar som vegetarian heller?

Kor (och andra djur) är menade att beta fritt och käka gräs. Att simma fritt och äta alger. Djur som får leva ett naturligt liv får en bättre hälsa och ett näringsrikare kött. Mest skit/gifter samlas i fettväven hos djuret så om du köper feta delar (som köttfärs eller kycklinglår) så välj det från frigående/gräsbetande djur! Likaså bör fet fisk som lax och makrill vara vildfångad istället för odlad. Om det bara finns ”vanligt” kött/fisk i butiken så välj istället de magra varianterna (som torsk och kycklingbröstfilé, i stort sett fettfria). Med bra kvalité på allt så får du i dig hela spektrumet av näringsämnen, vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror som naturen har att erbjuda – utan att behöva oroa dig för näringsbrister eller obehagliga bieffekter.

Vill du kalla den här kosthållningen paleo/primal/stenåldersdiet eller något liknande är för mig helt ointressant. Jag tycker inte man kan gå på argumentet ”så här bör vi äta för att våra förfäder åt så” . Vissa är laktosintoleranta, andra tål inte nötter, en tredje kan inte äta skaldjur – men detta betyder inte att ALLA bör ta bort dem.

Jag tror vi drivs bäst på en naturlig kost, från råvaror ur hela naturens utbud som inte genomgått några mellanprocesser för att kunna ätas. Välj det bästa från båda världar: gräsbetat kött, vildfångad fisk, ägg från frigående höns, ekologiskt odlade grönsaker/rotfrukter utan besprutning och utifrån detta tar du bort/bygger på livsmedel som du mår bra av att äta!

 

Eat clean, train mean!

 

mat

Mat-nördande på Instagram: @oliverenkamp

__________________________________________________________________________

 • Länkar till forskning:

1) Om vegetarianism…

80% of long term vegans are deficient in vitamin B12, which is needed for proper mental function.(1a)

50% of long term vegetarians are deficient in vitamin B12. (1b)

B12 deficiency causes dementia, cognitive impairment, depression, and degenerative mental disorders.(1c)

Kids who eat a vegan diet are deficient in B12 and have impaired brain function.  This reverses when they start eating animal products. (1d)

Vegetarians and vegans have lower muscle creatine and carnosine levels. (1e) (1f)

2) Varför sädesslag inte är bra…

Cereal grains contribute to nutrient deficiencies, autoimmune disease, impaired digestion, and contain opioids which make them addicting. (2a)

Phytic acid from whole grains block zinc and other minerals. (2b)(2c)

Gluten and other grain proteins dysregulate the junctions between intestinal cells and increase cancer risk. (2d)

3) Gräsbetat kött VS vanligt kött…

Grass-fed meat is higher in omega-3’s, CLA, TVA, vitamins, minerals, carotenoids, and antioxidants. (3a, 3b, 3c, 3d, 3e, 3f)

The longer an animal is fed grains, the more nutrients are lost. (3g)

Eating grass-fed meat boosts omega-3 levels more than can be explained by the amount of omega-3’s in the meat (grass-fed meat is better than omega-3 supplements). (3h)

A lower ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids reduces inflammation and protects against disease. (3i)

4) Om mättat fett i kosten, ex. från djur… 

Saturated fat is not associated with cardiovascular disease.  This is supported by almost every high quality observational study ever conducted (not that this really matters, since it’s observational data).  (4a) (4b)

Saturated fat does not raise cholesterol levels over time. (4c)

Saturated fat raises HDL cholesterol, lowers triglycerides, and decreases the oxidation of cholesterol. (4d, 4e)

5) Fördelar med att vara rätt basisk istället för sur…

Decreased protein degradation, and increased fatty acid oxidation. (5a)

6) Studier på soja…

http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy

OBS. Sammanställningen av studier är delvis lånad från: Bulletproofexec.com

 

 • Fler källor:

http://www.mayoclinic.com/health/fiber/NU00033

http://edition.cnn.com/2013/04/05/health/gluten-5-things

http://wholehealthsource.blogspot.se/2008/05/real-food-vii-lentils.html

http://suppversity.blogspot.se/2013/01/science-round-up-seconds-tomatorader-or.html

http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

http://www.halsosidorna.se/Antioxidanter.htm

http://www.immun.se/immun-filer/prod_data/elisa_antiox.htm

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Fria-radikaler-/

http://kurera.se/fria-radikaler-och-antioxidanter/

 

 • Mina favoritsidor om kost:

http://www.marksdailyapple.com/

http://chriskresser.com/

http://wholehealthsource.blogspot.se/

http://suppversity.blogspot.se/

 

Dela denna artikel

Relaterade nyheter

Om skribenten

Avatar of enkamp

enkamp

Oliver Enkamp är en 22-årig kampsportare, livsnjutare och kost-nörd. Han fightas professionellt inom MMA för Allstars Training Center och jobbar som tränare på Combat Academy kampsportcenter.

 • asdasd

  Ska ta och läsa igenom inlägget under morgondagen, men jag lär återkomma med ett par frågor.

 • TL

  Fan, Oliver. Det här kan jag ju inte gärna sätta mig och läsa igenom på jobbet. Kommer ju ta hela förmiddagen.

  • Oliver Enkamp

   Haha, lovar att skriva ett kortare inlägg nästa gång ;)

 • Stefan

  Grymt inlägg!

  • Oliver Enkamp

   Tack Stefan :)

 • Lallarn

  Alltid så jobbigt med forskning, aldrig några raka svar. Det är heller inte så konstigt när det, mer eller mindre, är förbjudet att skriva ”såhär är det” utan man måste skriva ”såhär kan det vara”.

  I vilket fall var det, som vanligt, en intressant läsning. Men ju mer man läser desto mindre vet man vad man ska äta :P

  • Oliver Enkamp

   Nej precis, jag håller med dig för så fort man skriver att någonting är på ett visst sätt så kommer någon annan som ska motbevisa det ;)

   Så är det, men personligen håller jag mig hellre på den säkra sidan genom att undvika ex. soja och gluten. Då har jag iaf försäkrat mig, om det i framtiden skulle komma fram helt övertygande bevis!

 • Siddharta G

  Bra läsning tack så mycket. Är själv lakto-ovo-vegeterian

 • Andreas

  Bra inlägg! Det bästa av alla världar är optimalt, och att försöka få det i sin bästa form är egentligen logiskt (ex. ekologiskt). Tyvärr finns det enorm okunnighet bland människor, och den stressade vardagen med 7-16 jobb osv gör inte saken bättre. Jag blir lite rädd när jag ser hur mycket läsk folk klunkar i sig och färdigrätter som äts på jobb i veckorna.. Man hoppas att politikerna på nåt sätt kunnat få ut kunskapen till massorna, men när pengar är inblandat, som det säkerligen är..svårt. Men jag tycker du har grym koll på läget, trimma kroppen som du gör kommer bara förbättra dina chanser i buren, bra att du sprider kunskap här!

  • Oliver Enkamp

   Tack Andreas! Helt sant – otroligt mycket okunskap där ute. Folk behöver få reda på att det faktiskt inte är vidare svårt eller tidskrävande att göra bra mat…

   Men som du säger är det pengarna som styr och det ligger nog inte i stora företagens intressen att folk ska bli mer hälsomedvetna, utan snarare att få ut sina produkter till fler. Apoteken tjänar ju dessutom bra pengar på folks allergiska reaktioner och magbesvär!

 • Johan Helsén

  Jäkligt bra inlägg, mycket info gällande sådant man har tänkt att kolla upp och ta tag i, men alltid blivit ”tar d nästa vecka”;)

 • andersbranderud

  Privata och offentliga hälsoorganisationer är överens om att en välplanerad diet av endast växter (= vegansk diet) kan vara hälsosamma. Organisationer som har gjort publika uttalanden om hur hälsosam en endast-växt diet kan vara inkluderar dietiska sammanslutningar, statliga organ och privata klinker:

  The American Dietetic Association (1), Dietitians of Canada (2), the British National Health Service (3), the British Nutrition Foundation (4), the Dietitians Association of Australia (5), the United States Department of Agriculture (6), the National Institutes of Health (7), the Mayo Clinic (8), the Heart and Stroke Foundation (9), among others, all provide information on healthy living as well as nutritional suggestions for plant-based diets.”

  1. Se: http://www.eatright.org/about/content.aspx?id=8357

  2. Se: http://www.dietitians.ca/Nutrition-Resources-A-Z/Factsheets/Vegetarian/Eating-Guidelines-for-Vegans.aspx

  3. Se: http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx

  4. Se: http://www.nutrition.org.uk/publications/briefingpapers/vegetarian-nutrition

  5. Se: http://www.choosemyplate.gov/healthy-eating-tips/tips-for-vegetarian.html

  6. Se http://daa.asn.au/for-the-public/smart-eating-for-you/nutrition-a-z/vegetarian-diets/

  7. Se: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_120152.html

  8. Se: http://www.mayoclinic.com/health/vegetarian-diet/HQ01596

  9. Se: http://www.heartandstroke.com/site/apps/nlnet/content2.aspx?c=ikIQLcMWJtE&b=4016859&ct=6636807

  En vegansk stärkelsebaserad diet innehåller alla 8 essentiella aminosyror som inte kroppen kan syntetisera:

  http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/apr/protein.htm

  Förutom benskörhet, så är hjärtsjukdomar, cancer, typ-2 diabetes, benskörhet och infektionssjukdomar vanliga konsekvenser av att dricka mjölk från andra djurarter: http://www.drmcdougall.com/med_hot_calcium.html

  Ägg är skadligt. Proteinet i ägget är inte anpassat för oss människor. Människor behöver som mest 5% av våra kalorier från protein. Ett ägg innehåller 6 till 20 gånger mer koncentrerat protein än det som vi behöver. Ägg innehåller kolesterol som är skadligt för oss. Det ökar risken för hjärtattacker.

  : http://drmcdougall.com/misc/2005nl/march/050300pueastereggs.htm

  Se även Dr. Caldwell Esselstyn föredrag om djurprodukters inverkan på hjärtattack: http://www.youtube.com/watch?v=EqKNfyUPzoU

  Djurprodukter, inklusive mjölk, ägg och kött, är inte hälsosamma och orsakar de 15 mest dödligaste sjukdomarna i USA (inkluderar referenser till peer-reviewade artiklar):

  http://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death/

  Forskning som visar detta finns även här: http://www.adelicatebalance.com.au/

 • andersbranderud

  Etiska skäl diskuteras ovan. Jag skulle vilja ge en kommentar på detta:
  Vi
  anser att djurplågeri är etiskt fel eftersom att vi står för devisen att
  det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Vi
  hävdar att det är fel att vålla djur lidande och död för att det roar
  och underhåller oss, eller för att det är bekvämt att göra så, eller för
  att vi gör det av ren vana.

  Vi
  har inget som helst näringsmässigt behov av att äta kött, mjölk, ägg
  och andra djurprodukter, vi kan få all näring vi behöver från en vegansk
  diet. Jag har samlat vetenskapliga referenser här: [Se mitt förra inlägg på denna blogg.]

  All
  produktion av djurprodukter utsätter djur för lidande antingen direkt
  eller indirekt, inklusive djuren som dödas i ägg-, mjölk- och
  köttindustrin. Om vi väljer att köpa djurprodukter, så betalar vi för
  att de ska utsättas för lidande och död, trots att vi kan få all vår
  näring utan att skada djur. Njutning/bekvämlighet är ingen legitim
  anledning för utsätta djur för lidande och död. Alltså, om vi ska leva
  som vi predikar och inte utsätta djur för onödigt lidande och onödig
  död, så måste vi äta en vegansk diet utan djurprodukter.
  Det diskuteras utförligare här: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html

 • Erik

  Tråkigt med massa faktafel och pseudovetenskap :(

 • Dave G’dell

  Hej!

  Oj, vad jag blir sugen på att skriva ”min syn på carnism” :) men det skulle ta för lång tid och detta handlar inte om etik! Först, för att reda ut begreppen lite så är veganism en filosofi, och en vegan äter en strikt vegetarisk diet, utan några som helst prefix. Det vore önskvärt om fler kunde säga en ”växtbaserad diet”, men jag tror media är problemet här, som använder ”vegan” så fort någon kändis setts tugga på en morot. Du har skrivit väl och angett källor, men det känns väldigt vinklat och jag förstår inte riktigt din poäng om jag ska vara ärlig då du inte direkt säger att du mått dåligt i din ”demivegetarian-diet”. Det verkar för mig mer som att avbröt den lite på för att du blivit teoretiskt övertalad av någon ”expert”…?

  ”komplett protein”-myten är debunkad se t. ex. http://michaelbluejay.com/veg/protein.html

  samma så b12-problemet, som handlar om absorbering och alla människor, oavsett kost, lider av denna brist – det är alltså inget ”vegan-problem”. http://www.ars.usda.gov/is/pr/2000/000802.htm Saker som kött och mjöl lägger sig som ett klister i tarmen och skapar problem. Det finns att läsa om att en vegan inte behöver lika mycket b12 tex men mätningen går efter blandkostätare. Men i grunden handlar det om att vi lever i ett så kliniskt rent samhälle där vi tvättar och tillagar allt vi äter så att b12 dör (upphettning vid stekning dödar ungefär hälften vid varje tillfälle det hettas och kokning är inte bra såvida du inte dricker vattnet du kokat i då det försvinner ut där..) – och så klart den näringsfattiga jorden, vilket är varför de injicerar kött med b12 och tillsätter det i diverse ”död” mat. Visste du att första fallet av b12-brist gjordes på en köttätare på 50-talet? :) Jag och de flesta har köttätare runt sig som äter extra b12, trots att de äter berg av kött och andra animalier..

  Soja (finns lite läsning om myten här: http://media.web.veganlife.se/2011/01/soja.pdf ) är lååångt ifrån den enda proteinkällan och många använder hampaprotein mm som är bättre! Hela protein-grejen är uppblåst, även för de som tränar är det marginellt mer protein som krävs https://www.youtube.com/watch?v=LtGmT13r14w

  Det du säger om spermier, hm.. du har nog inte läst så mycket om vad mjölk och kött gör mot vårt allra heligaste…. Animalier leder till sämre produktion och erektionsproblem! Här förklaras det: https://www.youtube.com/watch?v=MB0zIg7Kl6A

  Men som vanligt när man pratar om två sidor, så bör man först läsa det – sedan leva det, innan man uttalar sig. Jag skulle t. ex. aldrig ge mig på att snacka bilar utifrån vad jag läst här och där, om jag själv inte hade provat det. Vad många inte vet/tänker på är att forskning dels givetvis kan vara fel – men även vara uppköpt av någon med vinstintresse.. Kött*host*industrin eller läkemedelsindustrin som vill vad? Ha dig som kunde – livet ut! De sysslar inte med hälsa och är inte någon ”kompis”.

  Själv har jag varit vegan i 8 år och var väldigt VÄÄÄLDIGT ointresserad av näring och kost under flera år (again, det är en filosofi) men blev det på senare år då jag fick så många frågor från icke-veganer som undrade ”var” jag får mitt protein ifrån mm. Du nämner även sjukdomar exempelvis autoimmuna sådana. Om du gör lite research så ser du att de flesta är länkade till att vi äter animaliskt protein! Jag blev själv diagnosticerad med MS för över 10 år sedan – då jag var OVO-lakto-vegetarian (dvs fortfarande konsumerade mängder av animalier – som ägg och mjölk som ÄR liquid meat) men har sedan jag blev vegan inte haft ett symptom! Se mer här om länken: https://www.youtube.com/watch?v=MScEmjsVXNE

  Jag vill inte säga att du har fel i allt du säger och vill understryka att det garanterat finns ohälsosamma veganer (då filosofin står på grunden att man gör det för djuren, inte för hälsan) men jag förutsätter att de som tränar på högre nivå har ett lika stort intresse att ge sin kropp, sitt tempel, den bästa bränslen och därför läser på och inte bara käkar kvarg eller dylikt för att industrin vill tjäna pengar på dig. Ja – det ger effekt – men ingen talar om baksidan! Men som ett tips till er som kör det, se upp med erektionsproblemet som är det första tecknet på hjärtsjukdom!

  Det jag undrar lite är hur det kommer sig att (för att hålla sig till sidans sport) MMA fighters väljer att köra en plant based diet ex Danzig, Shields, Diaz-bröderna, Fitch (iaf på veckodagarna) och Aaron Simpson alla nämner bättre återhämtning och att de presterar bättre…? För att gå utanför MMA-världen så finns namn som Carl Lewis eller tysklands starkaste man 2011 Patrik Baboumian som berättade att han känner sig starkare sedan han blev vegan.. Det måste finns något mer to it och jag tror inte de skulle riskera att de presterar sämre. Well, Danzig och Simpson mfl gör det ju främst av etiska skäl, så de har väl inget ”val”. Den enda jag hört som det inte funkade för var Frank Mir, men för honom funkar mest saker sjukt bra i teorin och snacket så jag undrar lite vad han pysslade med..

  Att du varit demivegetarian säger egentligen inte ett smack om din mat/hälsa då du konsumerar både fisk som vi alla vet inte är speciellt hälsosamt nu med alla gifter, mjölk som är länkade till en rad sjukdomar https://www.youtube.com/watch?v=yfsT-qYeqGM och https://www.youtube.com/watch?v=TJvrlwnEqbs (finns många fler som Truth or Dairy som rekommenderas – för er som vill veta sanningen som inte står på baksidan av mjölkkartongen!) Det finns även att läsa om O-mega-biten hur de som kör utan fisk klarar sig fint! Du har ju rätt om att det är mer 6 än 3. Men att äta animalier är som att filtrera näringen genom ett annat djur i stället för att äta det direkt från källan.

  Hur som, enough med mina tankar och reflektioner och att mina värden är bra! Läs The China Study som är ”den mest omfattande studien på hälsa och mat som någonsin gjorts” (över 30 år!) eller se dokumentären baserad på boken: ”Forks over Knives” http://www.hulu.com/watch/279734 (måste maska IPn om du inte är USA men den går att få tag på på andra sätt!)

  Det som ligger bakom ”treden” är kanske att fler och fler inser att det är fel att äta djur (det finns en anledningen att de flesta, inkl macho-fighters inte klarar att se Earthlings http://youtu.be/ce4DJh-L7Ys ) och att folk känner sig fräschare och mår bättre på den kosten! http://michaelbluejay.com/veg/natural.html

  Det är enligt vad jag läst ALLTID en inbjudan till hälsoproblem när vi börjar äta animaliskt protein med prostata-cancer och annat otrevligt i toppen!

 • wectro

  Oliver; ditt inlägg har bra mycket bättre underlag och är mer objektivt upplagt än den kritik du får bland kommentarerna. Det är alltid svårt att själv ta upp och diskutera en ståndpunkt som är så starkt kopplat till ett givet och aktivt motstånd – men du gör det bra även om det kanske framstår som att få delar ditt synsätt.

  Varför det är så är väl i sig inte så svårt att förstå; den drivande faktorn bakom ditt val av kost handlar i första hand om optimal hälsa och inte etik. Sen att man fortfarande rankar etik och moral högt spelar liksom ingen roll i samma sekund som det visar sig att man sätter hälsa i första hand varpå följande diskussion ter sig som den gör.

  Jag sällar mig oftast till den klungan som bara inte orkar läsa ytterligare löpmeter av kommentarer som är riktade till att framföra, en i deras ögon, etiskt och moraliskt överlägsen livsstil som samtidigt gör anspråk på att vara optimalt ur ett hälsoperspektiv.

  I princip så delar vi(jag och gemene vegan) åsikt kring att grönsaker är en viktig del av födan, närodlat och ekologiska grödor är att föredra framför giftfria etcetera – fine, självklart. Jag äter kanske mer restriktivt bland grönsaksutbudet av skäl grundade i både behov, tycke och hälsa – men det är verkligen en smalsak i jämförelse med annat. I det stora hela ser våra tallrikar likadana ut än så länge.

  Vi delar också åsikten att djur inte ska behöva utstå onödigt lidande – även om vi drar gränsen på vad vi tycker är onödigt på helt olika ställen. Men det rör mig verkligen inte om någon väljer att avstå på samma sätt som det rör en vegan att andra äter kött. Självklart men kanske värt att tänka på i skenet av allt annat. För däribland kommer också en massa argument som går mig helt förbi, som kanske är relevanta i diskussion med gemene Svensson men som helt enkelt inte är relevanta i paleo/primal-kost. Någon som käkar enligt uppdaterad paleokost fyller knappast sitt kylskåp med irlänsk köttfärs eller ful-pepperoni.

  Så vad finns då kvar att argumentera om? Oftast ingenting av egentlig relevans. Tummen upp. Hade diskussionen varit ofärgad så hade det bara varit frågan om etik i skillnad – som förvisso får stora konsekvenser gällande matkomposition- men det i princip har jag full förståelse för en på läst vegankost. Allt handlar om prioriteringar och även om jag inte delar den så kan jag förstå den.

  Men så är ju nästan aldrig fallet, eller hur? I varenda jävla mils-långt mothugg hittar man påståenden likt ”Saker som kött och mjöl lägger sig som ett klister i tarmen och skapar problem” eller ”Läs The China Study som är ”den mest omfattande studien på hälsa och mat som någonsin gjorts” (över 30 år!)”

  Jag har INGENTING att tillägga. För mig har ”the China Study” samma påverkan för veganism som bibeln har för kristendom – starkt motsatt.

  Det handlar inte bara om budskapet den förmedlar. Det handlar lika mycket om att vara en god bullshit-indikator och praktexempel på nivån av cherry-picking. Läser man ovan och kommer ut som övertygan vegan(eller i bibelns fall kristen) så tyder det på en värdelös evidensgrund för vidare hälsoanspråk. Jag säger inte att bara för att ”the China Study” existerar så är veganism fel om någon nu vill hävda det. Det jag säger är att använda det som exempel mot att är köttätande är fullständigt idiotiskt. Det är inte så jävla svårt att inse om man nu väljer att värdera både vad studien säger och vad som sagts om den, för och emot. Det finns motsättningar i alla frågor och man behöver läsa båda för att kunna värdera dem motvarandra. I det här fallet är det fanimej inte ens svårt. Om någon nu tycker det är svårt att hitta relevanta mothugg för ämnet så utgå då ifrån följande post som sammanfattar läget bra tillsammans med internt länkade källor http://chriskresser.com/rest-in-peace-china-study
  Om någon fortfarande vill hävda att ”the China Study” är något som helst argument i frågan visst, gör så…men i mina ögon har ni ungefär lika stort förtroendekapital som prinsar från Nigeria eller ung-jords kreationister.

  Fast egentligen brukar min gräns gå långt tidigare. När någon strör ut smileys efter drygt formulerade påhopp likt ”Visste du att första fallet av b12-brist gjordes på en köttätare på 50-talet?” så vet jag att personen i fråga först och främst är intresserad av att ha rätt, inte att vara korrekt. Så jävla fel.

  Sanningen får för mig vara hur smutsig, ful och osexig som helst. Min utgångspunkt är att vara korrekt, inte att ha rätt. Det får gärna visa sig att jag har fel, vilket jag(och alla andra vettiga person gladeligen skulle erkänna) ofta så klart har haft – så länge min ståndpunkt baserar sig på den, för tillfället, bästa tillgängliga datan. Om det sedan är rätt eller ej är något som avgörs över tid. Skillnaden i inställning är vital. Jag kommer aldrig ha ett givande utbyte med någon som inte förstår innebörden av ovan och all slags kritik från det hållet lämnar mig fullständigt kall.

Regler för att kommentera på MMAnytt
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

• Inga personpåhopp, förolämpningar, spydigheter, fighterbashing, rasism eller liknande.
• Behandla varandra med respekt, och behandla andra så som du själv vill bli behandlad.
• Läs igenom det du skrivit en extra gång innan du postar det.
• Hittar du ett fel i artikeln, ta då kontakt med författaren via mail eller liknande.
• Aggressivitet har ingen plats på den här bloggen, sådant blir vi av med i träningslokalerna.
• Presentera inte spekulationer som fakta. Ha bevis och grund för dina påståenden.
• Alla kommentarer bör tillföra något till diskussionen.
• Frågor om illegala streamar är inte tillåtet.
• Håll er till ämnet. Off topic är inte tillåtet.

Följs inte dessa regler har moderatorer rättigheter att ändra och/eller ta bort ditt meddelande.

Läs en närmare förklaring på reglerna här.